Kenan Husremović, Sjećanja sa Rakitnice

Knjiga sadrži dnevničke zapise autora Kenana Husremovića sa njegovog višegodišnjeg planinarenja u području Zabjelašnice i kanjona rijeke Rakitnice. Opis tura ilustrovan je mnogobrojnim fotografijama planinskih sela i izazovnih vrhova po kojima je ovaj planinski kraj nadaleko poznat, skrivenim dolinama i stočarskim katunima kojih je iz dana u dan sve manje.
Oduševljen ljepotama Bjelašnice, Visočice i Rakitnice, autor je kroz nekoliko zanimljivih priča svoje iskustvo i uzbudljive doživljaje vjerno i slikovito opisao. Knjiga je ujedno i svojevrsni dokument članova uže obitelji autora koji su planinarili u ovom kraju još prije skoro pet decenija i zabilježili mnoge vrijedne i gotovo rijetke fotografije na kojima su prikazani mještani planinskih sela i katuna koje su u to vrijeme pohodili.  

Piše: Braco Babić, januar 2022. god.

Posebnu vrijednost u knjizi predstavljaju 300 crno-bijelih fotografija i topografska karta u prilogu sa ucrtanim planinarskim, lovačkim i pastirskim stazama kojima je autor prošao za vrijeme obilaska kanjona rijeke Rakitnice i boravka na Bjelašnici i Visočici. Knjiga ima za cilj da ovaj jedinstveni planinski kraj, po mišljenju mnogih planinara jedan od najljepših u našoj domovini, približi običnim ljudima, turističkim djelatnicima, planinarima i ljubiteljima iskonske prirode. Svojim sadržajem knjiga je obogatila našu planinarsku publicistiku i literaturu. Također je i veliki doprinos popularizaciji planinarenja i ujedno razvoju planinskog turizma u Bosni i Hercegovini. Knjiga je štampana na 224 strane luksuznog papira, formata 24 x 16 cm, tvrdi uvez, šivano.

Galerija fotografija, izbor iz knjige (1 – 15)

Iz recenzije

Jest Rakitnica ćilim na koji se stupa otvorena uma, čista srca i plemenitih misli. Njime ne hoda svako. Samo oni koji osjećaju tananu nit vrijedne tkalje koja nevidljiva milenijima treperi između huka vode i tišine neba. Kanjon Rakitnice… Jesam li čuo negdje ili izmislio, ali ko da se odlomio komadić mjeseca uštapa i lagano sjeo na sredokoraću Bjelašnice i Visočice, utisnuo se među stijenje i kamenje pa zadivljuje od tada sjajem, ali i strahom… i namjernika i stanovnika… Ne zna se šta više fascinira autora, brdo ili stijena, voda ili klanac, uspon ili silazak, divojarac ili prepelica, vrh ili zaravan, polje jal dubodolina. Zato se valjda i vraća na Rakitnicu i njena pleća i grudi, osluškujući svaki put njeno bilo, koje opipava na svakom koraku, pri svakom pogledu. I sve urezuje u stablo sjećanja pa s njega kasnije bere plodove slovima koja slaže između stranica bilješki, dnevnika i zapisa.

                            Ramo Kolar


O tim vremenima i prostorima postoje ili su, nažalost, postojali rijetki dokumentarni TV prilozi i poneki zapis, pa je tim prije Kenanovo djelo vrijednije i važnije. Njegove važnosti najsvjesniji će biti oni koji drže do spoznaje o tome „ko su, šta su, odakle su i kuda im je ići” – jer bez spoznaje o vlastitim korijenima i tradicije kojima su prožeti, teško se može nadati svijetloj i blagodatnoj budućnosti. Kenan Husremović važnost te spoznaje debelo potcrtava u svom djelu, i kako je ranije rečeno, na dobrobit svih nas koji u bezglavoj životnoj trci i sivoj svakodnevici možda ponekad izgubimo ili istanjimo svijest o tome, donosi nam je kao fino protkani podsjetnik. Toliko fino protkani da se povremeno osjećamo sudionikom njegovih­ priča i zapisa.

                             Edin Durmo

Karta područja Zabjelašnice i toka rijeke Rakitnice

Impressum

Autor: Kenan Husremović, Sjećanja sa Rakitnice
Izdavač: Kenan Husremović, kenanhusremovic@gmail.com
Urednik: Braco Babić
Recenzije: Ramo Kolar, Edin Durmo
Lektura: Zinaida Lakić
Fotografije: Braco Babić, Sulejman Bašalija, Uzeir Beširević Bešo, Francesko Fedrigo, Mujo Hafizović, Nermin Hadžifejzović, Amer Husremović, Amina Husremović, Kenan Husremović, Mina Husremović, Veselin Kaurin, Mujo Lučkin, Mehmed Šehić, Derviš Velić
Kartografija: Braco Babić
Design & DTP: Mirza Latifović
Tiraž: 500 primjeraka
Godina izdanja: 2021.
————————————————–
CIP – Katalogizacija u publikaciji
Nacionalna i univerzitetska biblioteka
Bosne i Hercegovine, Sarajevo

796.524 (497.6 Sarajevo) (036)

HUSREMOVIĆ, Kenan

Sjećanja sa Rakitnice – dnevnički zapisi sa Zabjelašnice i iz kanjona rijeke Rakitnice
/ Kenan Husremović. – Sarajevo : autor, 2021. – 224 str. : ilustr. ; 24×16 cm

ISBN 978 – 9926 – 488 – 04 – 8

COBISS . BH – ID 45690374
————————————————–
Knjiga se može naručiti (plaćanje pouzečem) na mail:
kenanhusremovic@gmail.com ili na tel.: +387 (0) 61/686 – 370 (Kenan).
Napomena: Zbog pogoršane higijensko-epidemiološke situcije izazvane pandemijom coronavirusa, datum i mjesto promocije biće naknadno objavljen. Na promociji posjetioci će moći kupiti knjigu od autora po promotivnoj cijeni.

Bilješka o autoru

KENAN HUSREMOVIĆ
(Zenica, 1955. god.)

Planinarstvom se bavi četiri decenije i u tom period obišao je brojne vrhove Dinarida, Julijskih i Kamniških Alpa, Dolomita, Prokletija, Komova, Kučkih i Moračkih planina, Durmitora, Šar-planine, Visokih Tatri, Olimpa…
Zapise o planinama objavljivao je u dnevnom listu “Oslobođenje”. Autor je knjige “Na visovima Prenja” (2015. god.).  

Komentariši