Kameni most u Varešu

Kameni most u Varešu na rijeci Stavnji sagrađen je između 16. i 17. stoljeća. Za ovaj most se veže legenda o djevojci i momku koji su svoje mlade živote izgubili na mjestu gdje i danas stoji ovaj most.
Legenda kaže kako se dvoje mladih Anka i Akif zaljubiše jedno u drugo. Odlučiše da se uzmu i Akif milošću svoga oca Jusufa dobi pristanak da se oženi Ankom. Anka posluša svoje srce i pristade da se uda za Akifa. Dogovoriše se da Anka nakon nedjeljne mise krene niz čaršiju do broda (prijelaz) na Stavnji gdje će je Akif čekati. Sretna što je njen Akif čeka s druge strane rijeke ona požuri na sastanak i ne sluteći nesreću koja će je zadesiti. Padala je jaka kiša i rijeka je nabujala. Ona bez straha zakorači da pređe preko rijeke ali se u jednom trenutku pokliznu i pade u vodu. Akif za njom istog trena hrabro skoči u rijeku da je spasi ali ih oboje bujica vode povuče u svoju dubinu.
Akifov otac obuzet velikom tugom za izgubljenim sinom jedincem rasprodade svoje imanje i tim novcem plati da se sagradi kameni most na Stavnji. Gradeći most s dvije strane, na sredini ga spojiše u neraskidivu vezu na mjestu gdje su se trebale spojiti ruke dvoje mladih. Sudbina je tako htjela, nije se dalo momku da na ruku svoje djevojke stavi vjerenički prsten. U konstrukciji mosta majstori ostaviše maleni otvor u kojem Akifov otac položi dva zlatna prstena i tako posmrtno vjenča Anku i Akifa.

Autor teksta i fotografija: Braco Babić

Kameni most u Varešu

Stari kameni most preko rijeke Stavnje u središtu Vareša kako se pretpostavlja nastao je između 16. i 17. stoljeća za vrijeme osmanske uprave u Bosni, a ta se pretpostavka temelji na njegovu izgledu i načinu gradnje.
Najstariji je arhitektonski spomenik iz osmanskog perioda u Varešu. Most je svakako djelo domaćih graditelja, a pri zidanju se upotrebljavao kamen krečnjak, veoma grubo obrađen. Most je zidan na jedan luk koji se opire o kamene podzide i segmentan je. Njegov raspon je 7,70 m.
Kameni most u Varešu predstavlja posebnu povijesnu vrijednost koji svojim izgledom u građevinsko-arhitektonskom smislu je sličan jednolučnim mostovima iz osmanskog doba među kojima treba spomenuti Krivu ćupriju na Radobolji u Mostaru, most na Žepi, most na Hendeku u Starom gradu Travniku, Kozju ćupriju na Miljacki kod Sarajeva i među njima najveći i najpoznatiji Stari most u Mostaru.

Vareš – “Grad željeza”

Vareš je grad i općina koji administrativno pripada Zeničko-dobojskom kantonu u entitetu Federacije BiH. Nalazi se u središnjem dijelu Bosne i Hercegovine, udaljen oko 50 km sjeverno od Sarajeva. Smješten je na nadmorskoj visini 830 m, u gornjem toku rječice Stavnje, u području planine Zvijezde.
U 20. stoljeću bio je poznat po svojoj velikoj, a sada ugašenoj, industrijskoj proizvodnji koja je većim dijelom uništena u ratu 1992. – 1995. godine. Vareš je bio jako rudarsko (željezna ruda) i industrijsko središte (željezara, metalna, tekstilna, drvna industrija).
Zahvaljujući geografskom položaju i velikim kompleksima crnogoričnih šuma kojima je okružen, Vareš predstavlja idealno mjesto za odmor i sportsku rekreaciju na čistom planinskom zraku. U okolini grada mogu se napraviti mnogi lijepi izleti i izazovne planinarske-biciklističke ture na Zvijezdi, Perunu i Budoželjskoj planini.


Naslovna slika: Kameni most na rijeci Stavnji u Varešu (830 m/nv)



Komentariši