Stari grad Počitelj na Neretvi

Stari grad Počitelj se nalazi oko 3 km sjeverno od Čapljine na lijevoj obali rijeke Neretve. Smješten je na 100 m nadmorske visine uz magistralni put (M17) na dionici: Mostar – Čapljina.
Pretpostavlja se da je utvrđeni grad Počitelj sagradio bosanski kralj Stjepan Tvrtko I. Kotromanić, 1383. godine. Kao posjed herceg Stjepana Vukčića Kosače prvi put se spominje u poveljama kralja Alfonsa V. (1444. god.) i Fridrika III. (1448. god.).
Počitelj je do 1465. godine bio malena utvrda koju je zajedno sa Gabelom, hrvatsko-ugarski kralj Matijaš Korvin uzeo za bazu operacija protiv Turaka. Grad je imao stratešku ulogu zaštite i kontrole trgovačkog puta koji je išao dolinom Neretve prema Jadranskom moru.
Očuvani kameni ostaci grada predstavljaju arhitektonsku fortifikacijsku cjelinu u čijem se razvoju mogu izdvojiti dvije etape: srednjovjekovna gradnja i gradnja u doba Otomanske imperije. Sagrađen je na stjenovitoj litici koja se strmo spušta ka obali rijeke Neretve. Čitav kompleks definitivno je utvrđen i opasan bedemima do kraja 17. stoljeća. U grad se ulazilo kroz dvije kapije i dvoja mala vrata. Branič-kula, sahat-kula i minaret džamije su objekti koji dominiraju nad dolinom rijeke Neretve i počiteljskom okolinom.

Osmanlije osvajaju Počitelj 1471. godine i pod njihovom upravom ostaje sve do uspostave vlasti Austro-Ugarske monarhije u BiH 1878. godine. Nakon toga Počitelj gubi svoj strateški značaj i naglo propada.
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, na sjednici održanoj u januaru 2003. godine donijela je odluku: Povijesno gradsko područje Počitelj proglašava se nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Autor teksta i fotografija: Braco Babić

Stari grad Počitelj – atraktivna turistička destinacija

Stari grad Počitelj je atraktivna turistička destinacija na putu kroz Hercegovinu. To je svojevrstan muzej pod otvorenim nebom čija arhitektura sa primjesama mediteranskog graditeljstva daje poseban šarm ovom slikovitom mjestu. Šetnja njegovim uskim kamenitim uličicama je nezaboravan doživljaj.
Stari grad Počitelj je mjesto brojnih umjetnika koji su tražeći inspiraciju za svoja djela ovdje osnovali međunarodnu likovnu koloniju (1964. god.) smještene u kućama Gavran-kapetanovića. Među mnogobrojnim objektima koje vrijedi posjetiti su: Gavran-kapetanovića kula, Pašina tabija, Sahat-kula, Hadži-Alijina džamija, Šišman Ibrahim-pašina medresa, mekteb, han, hamam i imaret. Svi ovi objekti pripadaju monumentalnoj arhitekturi islamske-osmanske škole a sagrađeni su u 16. i 17. stoljeću.
Stari grad Počitelj je uvršten na listi World Monuments Watch ”100 najugroženijih mjesta na svijetu” (1996. god.) i na tentativnoj listi UNESCO svjetske kuturne baštine (2007. god.).

Sanacija objekata u Starom gradu Počitelju

U Starom gradu Počitelju za vrijeme rata u BiH (1992. – 1995. god.) eksplozivom je razorena džamija dok su svi ostali objekti bili devastirani a pokretna imovina opljačkana. Nekoliko godina nakon završetka rata započeti su radovi na obnovi grada koji traju i danas. Nedavno je završena sanacija Gavran-kapetanovića kule na kojoj je postavljena nova krovna konstrukcija i gromobran. Radove na sanaciji kule izvelo je Građevinsko poduzeće ”Bišina” iz Mostara. Projekat sanacije kule financirali su Grad Čapljina i Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH kroz transfer za obnovu kulturnog i graditeljskog naslijeđa.
Gavran-kapetanovića kula je u vremenu kada je sagrađena bila podijeljena na više prostorija u kojima su bili smješteni vojnici, spremište za barut i tamnica. S nje se može vidjeti cijeli Stari grad Počitelj s podgrađem i dolina rijeke Neretve. U narednom periodu očekuje se sanacija još nekih objekta koji su trenutno najugroženiji: Sahat-kula, Pašina tabija, Šišman Ibrahim-pašina medresa, hamam i dr.


Naslovna slika: Stari grad Počitelj na Neretvi

2 komentara na “Stari grad Počitelj na Neretvi

Komentariši