Izvor Kupe

Izvor Kupe, jedno je od najjačih, najrasprostranjenijih i najdubljih vrela Hrvatske. Nalazi se unutar područja Nacionalnog parka Risnjak, kod mjesta Razloge u Gorskom kotaru. Izvire iz Kupeškoga jezera (321 m/nv), podno stijena Kupičkoga vrha (900 m/nv).
Izvorište je veličine 10 ha, a prosječni istjek 283 m³/s. Velika količina vodene mase na izvorištu je oblikovala prelijepo jezero tirkizno plave boje. Stoga mnogi ljubitelji prirode upravo ovdje dolaze i uživaju u dubokoj hladovini uz žubor vode i cvrkut ptica. Gornji tok Kupe je zbog bogatstva flore i faune prozvan Čudesnom dolinom leptira (oko 500 vrsta). Od krupnih divljih zvijeri obitavaju medvjed, vuk i ris.  
Izvor Kupe je prirodna znamenitost pod zaštitom države od 1963. godine.

Autor teksta i fotografija: Braco Babić

Kupa (slovenski: Kolpa) je najdulja rijeka čiji je izvor i ušće u Hrvatskoj, trećina njezinog vodotoka pritom čini prirodnu granicu sa Slovenijom. Granična rijeka postaje na ušću lijeve pritoke Čabranke u Kupu. Ukupna dužina toka rijeke Kupe je 296 km što je čini trećom rijekom s najduljim vodotokom na području RH (nakon Save i Drave). Oko stotinjak metara nizvodno od izvora s desne strane prima vodu povremenog bujičnog potoka Krašićevica, a dalje s lijeve strane povremenog toka Sušice i skreće prema sjeveroistoku, te zatim prema sjeveru.

Kupa pripada crnomorskom slivu, a ukupna površina poriječja Kupe je 10.457,9 km² od čega 9442,9 km² u Hrvatskoj i 1015,0 km² u Sloveniji. Ulijeva se u rijeku Savu, kraj Capraga u blizini Siska. Područje uz rijeku Kupu naziva se Pokuplje. U ovom području i neka od naselja uz rijeku nose njeno ime pa je tako po toj rijeci nazvana i općina Pokupsko u Zagrebačkoj županiji kao i mjesto Brod na Kupi na granici sa Slovenijom u Primorsko-goranskoj županiji.

U svom gornjem toku, Kupa je brza rijeka, probija se kroz šumovit kanjon. Na nekim se mjestima kanjon proširuje te se tamo nalaze plodne njive i polja. U srednjem toku ima mnogo brzaka i slapova. Nakon toga postaje mirna rijeka ispresjecana mnogim umjetnim slapovima koji su u povijesti služili za pokretanje vodenica: mlinova i pilana. Desni su joj pritoci Kupica, Dobra, Korana, Trepča, Glina, Utinja i Petrinjčica, a lijevi Čabranka, Lahinja, Obrh i Odra. Na Kupi su hidroelektrane Ozalj 1 (izgrađena 1908. god.) i Ozalj 2 (izgrađena 1952. god. ). Od polovice 18. st. do izgradnje željezničke pruge Zidani Most – Sisak (1862. god.) rijekom se od Siska do Pokupskoga (73 km), odn. Karlovca (136 km) prevozilo drvo, žitarice i brašno. Uz Kupu smjestila su se mnoga naselja i gradovi Karlovac, Sisak i Petrinja. 

Rijeka Kupa je plovna od  ušća Odre do ušća u Savu (oko 4 km). Pogodna je za vožnju kanuom i kajakom. Osim toga u ljetnim mjesecima Kupa je pogodna za kupanje te su uređena mnoga kupališta. Kupa je također bogata i ribom (štuka, šaran i dr.) te je vrlo pogodna za sportski ribolov. Gornji tok rijeke Kupe je zbog bogatstva flore i faune prozvan Čudesnom dolinom leptira (oko 500 vrsta).

Do izvora Kupe (321 m/nv) može se pristupiti iz dva pravca uređenim i označenim pješačkim stazama sa putokazima.
Prvi pravac: iz sela Razloge (562 m/nv); zahtjevnost staze: srednje teška; ukupna duljina: 2 km; vrijeme trajanja: 40 minuta hoda.
Drugi pravac: iz sela Hrvatsko (295 m/v); zahtjevnost staze: lagana; ukupna duljina: 5 km; vrijeme trajanja: 1 h i 30 minuta hoda.


Naslovna slika: NP Risnjak, izvor Kupe (321 m/nv)

Komentariši