Slap Savica – “Vrelo života”

Slap Savica je jedno od najzanimljivijih i najpoznatijih slovenskih turističkih odredišta. Nalazi se u Julijskim Alpama na sjeverozapadu Slovenije, pod okriljem moćnog Triglava, u blizini Bohinjskog jezera. Visok je 78 metara i slijeva se iz Crnog jezera, jedno od mnogih iz poznate Doline Triglavskih jezera. Prizor je izuzetno privlačan, naročito u proljeće kada se otapa snijeg pa slap nabuja. Stoga mnogi ljubitelji prirode upravo tada dolaze i uživaju u smaragdno zelenoj oazi i alpskom ugođaju.
Svojom ljepotom ovaj slap je inspirirao i slavne slovenske pjesnike Franca Prešerena i Valentina Vodnika.
Slap Savica je prirodna znamenitost i stavljen je pod zaštitu u sklopu Triglavskog narodnog parka (od 1961. god.).

Autor teksta i fotografija: Braco Babić

Slap Savica nastaje na izraženom prelomu stjenovite litice Komarče. Slap je izvor rijeke Save Bohinjke i do izlijevanja u Bohinjsko jezero naziva se Savica. Prije nego što se ulije u Bohinjsko jezero (526 m/nv), u potok se priključuje bujični potok Ukanška Suha. Slap Savica ima jednu posebnost među mnogim slovenskim slapovima, jer je tok vode već u skrivenom podzemlju podijeljen u dva niza.

Slap pri normalnom vodostaju izbija iz stijene na 836 metara nadmorske visine. Savica je dvokraki vodopad, lijeva greda visoka je 78 m, a donja desna greda visoka je 25 m. Slap se napaja vodom iz Crnog jezera (1294 m/nv), jedno od ledenjačkih jezera u Dolini Sedam Triglavskih jezera. Voda iz ovog jezera ističe i ubrzo ponire kroz krški špiljski tunel u stijenama Komarča i teče do slapa Savice. Izvorna špilja u svojim dubinama krije brojne sifone i podzemna jezera i dostupna je samo sa stručnim vodičem (speleologom) i odgovarajućom opremom.

Slap Savica nalazi se u središnjem području Triglavskog narodnog parka, gdje se primjenjuje najviši oblik zaštite prirode. Tamo se nalazi parking za automobile, restoran, suvenirnica, planinski dom s terasom i klupama za odmor i uživanje u čistoj i lijepoj prirodi.

Polazna tačka za pristup do slapa je planinski dom Savica (653 m/nv) od kojeg vodi lijepo uređena pješačka staza označena sa putokaznim tablama. Posebnost ove staze je kameni most preko Male Savice i mnoge kamene stepenice kojih ima ukupno 553. Staza je srednje zahtjevna i do vidikovca je potrebno svega 20 minuta ugodne šetnje. Ulaznica za posjetu parka prirode kupuje se u maloj kolibici na putu od pl. doma ka slapu.

Do planinskog doma Savica stiže se automobilom, asfaltnom cestom od Bohinjskog jezera (oko 4 km) ili pješice markiranom stazom od hotela Zlatorog za 1 sat hoda. U ljetnim mjesecima svaki dan javnim prijevozom iz Bleda vozi autobus do pl. doma Savica.


Naslovna slika: Julijske Alpe, NP Triglav – slap Savica (836 m/nv)

Komentariši