Park-šuma Marjan u Splitu

Marjan je brdo koje predstavlja jedan od glavnih simbola grada Splita. Često je bio opjevan od splitskih pjesnika a najpoznatiji je po hrvatskoj domoljubnoj pjesmi “Marjane, Marjane”.
U skladu sa Zakonom o zaštiti prirode Marjan je još 1964. godine proglašen park-šumom kako bi se što bolje očuvalo njegovu floru, faunu i prirodno – kulturološke znamenitosti. Park-šuma Marjan je velika zelena površina koja se smjestila gotovo u sam centar grada. Marjan popularno nazivaju “plućima grada” zbog borove šume koja zauzima više od polovice njegove površine.
Od 2005. godine, park-šumu Marjan štiti Javna ustanova za upravljanje park-šumom Marjan, a njena djelatnost je zaštita, održavanje i promicanje Marjana u cilju očuvanja i zaštite izvornosti prirode, te približavanje prirodnih vrijednosti Marjana korisnicima prostora – građanima i turistima.
Doći u Split, a ne popeti se na najviši vrh Marjana – Telegrin, odakle se pruža najljepši pogled na grad i njegovo okruženje, bio bi veliki propust. Stoga, po dolasku u Split vrijeme do polaska trajekta za otok Vis iskoristili smo da posjetimo park-šumu Marjan i napravimo jednu lijepu pješačku kružnu turu.

Autor teksta i fotografija: Braco Babić

Park-šuma Marjan smješten je na brdu Marjan i poluotoku istog imena a nalazi se zapadno od Splita u blizini stare jezgre grada. Dužina mu je oko 3,5 km, a najveća širina oko 1,5 km. S južne strane na Marjanu je poluotočić Sustipan, koji zatvara zajedno sa Marjanom gradsku luku. Sam Marjan je smješten tako da sa zapadne i sjeverne strane čini prirodni valobran Kaštelanskom zaljevu. Najviši vrh Marjana nosi ime Telegrin i na nadmorskoj je visini od 178 m. Ukupna površina Marjana je oko 340 ha.
Naziv Marjan pojavljuje se još u 8. stoljeću, a od tada i datiraju najstariji nalazi ljudskog života u njegovom južnom dijelu. Zaštita šume započela je već u 14. stoljeću, kada je gradsko vijeće u Splitu odlučilo stati na kraj sječi i devastaciji Marjana. Kasnije, za vrijeme mletačke vladavine i turskih pohoda dolazi do zanemarivanja brige o ovom prostoru, a sječa, palež i ispaša potpuno su uništile prostor i ogolile ga. Pošumljavanje devastiranog Marjana započinje krajem 19. stoljeća, na inicijativu splitskih prirodoslovaca.
Park-šuma Marjan, jedno je od najljepših mjesta za posjetiti u Splitu. Brojni posjetitelji šetaju Marjanom, te uživaju u njegovoj prirodi, miru i tajnovitosti. Nekad rezidencija monaha, Marjan je danas glavno mjesto za rekreaciju i odmor mnogih građana Splita i turista.

Park-šuma Marjan je posebno zaštićeno područje prirode, veće pejzažne vrijednosti, namijenjeno odmoru i rekreaciji, u kojem su dopušteni samo oni zahvati i radnje čija je svrha njeno održavanje ili uređenje. Kulturni krajolik poluotoka Marjana zaštićen je kao cjelina u kategoriji nepokretnog kulturnog dobra. U istoj kategoriji zaštićena je i Kulturno-povijesna cjelina Meje, kao i Kulturno-povijesna cjelina poluotoka Sustipana s crkvom sv. Stjepana.
Park-šuma Marjan ima i veliku kulturološku vrijednost jer je bogat kulturnim spomenicima od koji su najznačajnije mnogobrojne crkvice i kapele koje nose i veliku povijesnu važnost. Jedna od najznačajnijih je crkvica sv. Jere koja je posvećena zaštitniku Dalmacije, sv. Jeronimu i koja je izgrađena na Marjanu u 15. stoljeću.
Na ovom se području nalaze i tzv. Marjanske vidilice, a riječ je o vidikovcima koji su smješteni na raznim tačkama Marjana i s kojih se pruža prekrasan vidik na okolne otoke, planine i more. Jedna od najpopularnijih vidilica, nalazi se na istočnoj strani i omogućuje lijep pogled na grad Split. Također su popularne i vidilice iznad Crkve sv. Jere i sa zapadnog vrha Marjana jer se s njih mogu vidjeti otoci Brač, Šolta, Hvar i Čiovo, a ponekad, čak i otok Vis. 

U obuhvatu Park-šume Marjan nalaze se još i Lučica Špinut, bazen Jadran i Lučica Jadran, park Zvončac i park Sustipan. Na Marjanu se nalazi nekoliko poznatih plaža, te čitavi niz rekreativnih i sportskih sadržaja, među kojima se ističu Jerolimske i Šantine stijene gdje je uređeno alpinističko penjalište.
Brojne važne kulturne institucije također su našle svoje mjesto na Marjanu: Muzej hrvatskih arheoloških spomenika, Galerija Meštrović, Meštrovićeve Crikvine-Kaštilac, Mediteranski institut za istraživanje života, Institut za okeanografiju i ribarstvo, Botanički vrt, Zoološki vrt i Hidrometeorološka opservatorija.

Posjetili smo Park-šumu Marjan i napravili jednu lijepu pješačku kružnu turu pravcem: Obala Hrvatskog narodnog preporoda (Splitska riva) – Šperun ul. – Senjska ul. – Palmina ul. – Šetalište Luke Botića – Crkva sv. Nikola – Hidrometeorološki opservatorij – Prirodoslovni muzej i zoološki vrt – Kolombatićevo šetalište – vrh Telegrin – Marjanski put – Marangunićevo šetalište – Crkva Gospa od Betlema – Crkva sv. Jere – Karepića kula (spilja / eremitaža) u Šantinim stijenama – Alpinističko vježbalište u Jerolimskim stijenama – Šetalište Ivana Mažuranića – Obala kneza Branimira – Trumbićeva obala – Spitska riva.
Tura je trajala 3 sata, ukupno sa pauzama za razgledanje i fotografiranje pejzaža, povijesnih objekata i zanimljivih mjesta.


Komentariši