Vodopadi Kravica i Koćuša na Trebižatu

Trebižat je jedna od najčišćih rijeka u jugoistočnoj Europi, a sedrena područja oko vodopada Kravica i Koćuša spadaju u geološke spomenike prirode Bosne i Hercegovine. Sedreni slapovi rijeke Trebižat jedinstveni su prirodni fenomen. Nastali su zadnjih deset hiljada godina, nakon posljednjeg ledenog doba, kad su nastali povoljni klimatski uvjeti za razvoj vegetacije i taloženje kalcijeva karbonata iz vode. U tom trenutku počela su veličanstvena graditeljska djela na vodotoku: Tihaljina – Sita – Mlade – Trebižat, u surovom hercegovačkom krškom kraju. Taloženjem kalcijeva karbonata stvarala se sedra koja je gradila mnoge raznolike geomorfološke oblike.
Sedra je temeljni fenomen i okosnica današnje hidrogeološke i pejzažne slike doline Trebižata. Sedrenje, odnosno rast sedrenih tvorevina proces je taloženja vapnenih kristalića, koji poput filtra zadržavaju biljni i životinjski organizmi. Aktivni sedreni slapovi rijeke Trebižat, biodinamičke su tvorevine koje stalnim osedravanjem rastu i danas. Zahvaljujući stalnom procesu osedravanja, rijeka Trebižat je kao krški fenomen poklon prirode čovjeku.

Autor teksta i fotografija: Braco Babić

Rijeka Trebižat

Rijeka Trebižat, odnosno rijeke ponornice: Tihaljina – Sita – Mlade – Trebižat, u dužini od 51 km od izvorišta u Peć Mlinima do ušća u Neretvu, čine jedinstvenu hidrološku cjelinu protičući kroz područje triju općina: Grude, Ljubuški i Čapljina u Federaciji Bosne i Hercegovine.
U administrativnom pogledu rijeka protiče kroz dvije županije (Zapadnohercegovačku i Hercegovačko-neretvansku). Hidrološki pripada slivu Jadranskog mora (desni pritok Neretve).
Rijeka prije svog nadzemnog pojavljivanja u Peć Mlinima (Vitina), sjevernije na području Imotskog polja (Republika Hrvatska) teče pod imenom Vrljika i Matica čije vode izviru iz stalnog vrela Utopišće – Prološko blato, općina Imotski. Rijeka Ričina izvire na području Tribistova (općina Posušje u Federaciji Bosne i Hercegovine.), podzemno prehranjuje Prološko blato i sam izvor Utopišće. Ovaj prirodni fenomen poniranja i pojavljivanje vode uvjetovan je izrazito propusnom krškom podlogom, koji zbog mnogobrojnih pukotina i kaverni, koje se nalaze u samoj njegovoj unutrašnjosti, omogućuju prodiranje i protok vode sa viših kota u niže.
Zbog ovakvog sastava geološke podloge čiju glavninu čine okršeni vapnenci, vode koje se formiranju na području Tribistova (900 m/nv) korespondiraju nadzemnim i podzemnim tokovima (Ričina, Topola, Studeni potok, Žukovica, Vrbica, Suvaja, Matica, Vrljika, Tihaljina, Sita, Mlade, Vrioštica, Brza voda, Studenčica i Trebižat) sve do Struge u općini Čapljina (9 m/nv) gdje se ista ulijeva u Neretvu.
Dužina cijelog toka od Tribistova do Čapljine je oko 123 km, sa ukupnim slivnim područjem od 990 do 1100 km ².
Od Utopišća, izvora u Prološkom blatu na rubu Imotskog polja, protičući kroz njega u dužini od 5 – 6 km, vodotok teče pod imenom Vrljika, zatim na dionici dugoj 17 – 18 km teče pod imenom Matica. Nakon ponovnog izviranja u Peć Mlinima teče na dionici dugoj oko 20 km pod imenom Tihaljina ili Tihaljinska rika, općina Grude. Na dionici dugoj oko 8 km na području Ljubuškog polja, teče pod imenom Sita i Mlade. Dok na dionici dugoj otprilike 23 km, koja započinje blizu Humca kod mjesta gdje prima rječicu Vriošticu, teče pod nazivom Trebižat i pod tim imenom teče sve do ušća u Neretvu.
Ovaj hidrološki fenomen: Vrljika – Tihaljina – Sita – Mlade – Trebižat je velika kraška rijeka, koja podzemnom gravitacijom prima velike količine vode bogate rastvorom kalcij-karbonata, te nakon svog izviranja počinje teći po površini, izlučujući u svom koritu velike količine sedre, gradeći veliki broj manjih i većih kaskada na poprečnom profilu svoga toka.
Osim što krškom području, kroz koji protječe, donosi obilje vode i daje mu život, ova rijeka obiluje velikom biološkom raznolikošću, jedinstvenim sedrenim barijerama u netaknutom pejzažu uz bogato kulturno povijesno nasljeđe, čineći ovaj kraj privlačnim i interesantnim prirodnim i turističkim odredištem.          

Vodopad Kravica

Vodopad Kravica na rijeci Trebižat obrušava se niz 28 m visoku i 150 m široku sedrenu kaskadu, gradeći impozantan vodeni amfiteatar, ispunjen raspršenim kapljicama vode uz zaglušujuću vodenu huku. Od sedrenih oblika ovdje nalazimo barijere, pragove, brade, špilje i čunjeve. Čunjevi se javljaju u podnožju vodopada koji su ujedno obrušeni dio sedrene navlake, na kojima kupači u ljetnom periodu nalaze mjesto za prirodno tuširanje.
Ljepota stupolikih zelenih zavjesa satkanih od biljaka i mahovine, natapaju bijeli mlazovi vode raspršeni u bezbroj sitnih kapljica, stvarajući spektar duginih boja koji se gube u sumaglici. Vodopad Kravica kao magnet djeluje privlačnom snagom na čovjeka u nastojanju da mu se posve približi i divi njegovoj ljepoti.


Nekada su uz vodopad Kravica bili aktivni mnogobrojni mlinovi i stupe za valjanje sukna. Na prilaznom dijelu i podnožju vodopada, u ljetnom periodu, sagrađeni su ugostiteljski objekti gdje mnogobrojni kupači izletnici traže osvježenje za vrijeme ljetnih vrućina.
Zemaljski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirodnih rjetkosti Narodne Republike Bosne i Hercegovine, 1954. godine, izdao je rješenje u kojem se vodopad Kravica zbog svoje vanredne ljepote i kao prirodna rjetkost stavlja pod zaštitu države.
Pristup: Vodopad Kravica na rijeci Trebižat nalazi se u blizini sela Studenci (oko 6 km prije Ljubuškog). Od Mostara – via Čapljina udaljen je oko 40 km.

Vodopad Koćuša

Vodopad Koćuša na rijeci Mlade obrušava se niz 12 m visoku i 30 m široku sedronosnu kaskadu. Rijeka Mlade izvire u blizini rijeke Tihaljine / Sita, kod sela Klobuk. Naziv rijeke je stranog porijekla koja potječe od turske riječi “Maddel Irmak”, što znači “Prokop Rijeka” i odnosi se na rijeku ponornicu, a kasnije se ova riječ razvila u današnji naziv – Mlade.
Padajući niz sedru obraslu biljem i mahovinama, voda na Koćuši pjenuša i huči, stvarajući blještavi bijeli vodeni sag okupan sunčevim zrakama koji se potom smiruje i kreće ka sljedećoj sedrenosnoj kaskadi.
Koristeći prirodni pad i snagu vode žitelji okolnih sela izgradili su na ovom području nekoliko mlinica i stupa za valjanje sukna koji oživljavaju uspomene na prohujala vremena kada se žito s obližnjih polja dovozilo i mljelo.
Vodopad Koćuša je jedan od najatraktivnijih vodopada na ovom dijelu rijeke, te zbog svoje ljepote uživa zaštitu šire zajednice.  
Pristup: Vodopad Koćuša na rijeci Mlade nalazi se u blizini sela Veljaci (oko 10 km poslije Ljubuškog). Od Mostara – via Čapljina udaljen je oko 50 km.  


2 komentara na “Vodopadi Kravica i Koćuša na Trebižatu

Komentariši