TD “Prijatelj Prirode“ na Prenju

Turističko društvo “Prijatelj Prirode“ osnovano je u Sarajevu 4.4.1905. godine na inicijativu nekoliko radnika koji su radili u Željezničkoj radionici u Sarajevu. Osnivanje Društva i njegovu aktivnost podržalo je austrijsko međunarodno turističko društvo “Die Naturfreunde” u Beču.
Cilj ovog Društva je da radnike u većem broju izvodi u prirodu, u planini i šumama da se mogu okrijepiti od teškog i iscrpljujućeg fizičkog rada u tvornicama a ujedno da ih upozna sa prirodnim naukama, geografijom, biologijom i geologijom. Jednom sedmično (nedeljom) organizovani su izleti u planini na Jahorini, Ravnoj planini, Romaniji, Trebeviću, Bjelašnici, Treskavici, sarajevskom Ozrenu, Zelengori, Prenju, Čvrsnici, Vranici i drugim planinama u Bosni i Hercegovini.
U toku svoje višegodišnje djelatnosti Društvo je ostvarilo veliki uspjeh u okupljanju radnika i inteligencije, u razvijanju i njegovanju turističkih sklonosti. Društvo je svoje članove vaspitavalo u duhu internacionalizma i nacionalne ravnopavnosti oslobođeno nacionalne ograničenosti i bez primjesa antisemitizma а sa djelokrugom rada na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine.

TD “Prijatelj Prirode“ dalo je veliki doprinos u razvoju planinarstva Bosne i Hercegovine. Putokazne table koje je ovo Društvo postavilo na planinarskim stazama Prenja “preživjele“ su mnoge surove zime, tri rata i šumske požare a neke table stoje i danas.      

Autor teksta i fotografija: Braco Babić

Prvi svjetski rat je privremeno prekinuo rad TD “Prijatelj Prirode“ i nakon njegovog završetka nastavlja sa aktivnostima na bosanskohercegovačkim planinama. U narednom periodu članovi Društva poduzimaju brojne radne akcije u kojima su izgrađeni novi planinarski objekti na Prenju: kuća na Papratinama (720 m/nv), 1924. god., brvnara na Crnom polju (1400 m/nv) pod Borašnicom, 1927. god., kuća na Kadinom grebu (426 m/nv) nad Boračkim jezerom, 1932. god., kuća na Jezercu (1650 m/nv) pod Tarašem, 1933.god.

TD “Prijatelj Prirode“ u Sarajevu održava veze i organizuje susrete sa mnogim organizacijama prijatelja prirode drugih europskih zemalja. Posebno su bili organizirani česti susreti sa austrijskim međunarodnim društvom “Die Naturfreunde” koje je osnovano 1895. godine u Beču. Godine 1930. godine ovo međunarodno Društvo brojalo je oko 200.000 članova sa 1.400 podružnica u cijelom svijetu. Društvo je raspolagalo sa 412 sopstvenih turističkih domova i skloništa i svoje prodavnice u Beču, Cirihu i Nirпbergu, gdje su njegovi članovi mogli jeftinije nabaviti turističku opremu. Društvo је imalo svoje organizacije u 10 europskih država, u SAD i Brazilu.

Ondašnjim vlastima nije odgovarao rad TD “Prijatelj Prirode“ u Sarajevu iz političkih razloga jer su sumnjali da članovi Društva sprovode aktivnosti u to vrijeme zabranjene Komunističke Partije Jugoslavije. Banska uprava u Sarajevu donijela је 13.9.1939. godine odluku da se zabrani i raspusti TD “Prijatelj Prirode“ u kojoj se kaže: “Društvo je prekoračilo statutarni djelokrug rada i umjesto da se bavi samo planinarstvom, ono se bavi politikom i destruktivnim radom“. Na ovu odluku uprava Društva podnijela је žalbu ali je Ministaгstvo unutarnjih poslova nije uvažilo i konačno 10.4.1940. godine potvrdilo je prvostepenu odluku Banske uprave u Sarajevu о raspuštanju. Time је definitivno prestao rad ТD “Prijatelj Prirode“ u Sarajevu koje je ostavilo neizbrisivi trag dugogodišnje djelatnosti na mnogim našim planinama a posebno na planini Prenj.


Naslovna slika: Prenj, putokazne table na raskršću Pod Otišem, u drugom planu vide se i putokazne table koje je u periodu između dva svjetska rata postavilo TD „Prijatelj Prirode“. Na slici u pozadin vrh Otiš (2097 m/nv) – lijevo i vrh Zelena glava (2103 m/nv) – desno.

Komentariši