Miholjsko ljeto

“Miholjsko ljeto” je naziv za razdoblje toplog vremena koje u jesen nastupi nakon blagdana sv. Mihovila, 29. septembra (prema kalendaru Rimokatoličke Crkve) a 12. oktobra (prema kalendaru Pravoslavne Crkve).
Ovaj meteorološki fenomen je karakterističan za sjevernu Zemljinu poluloptu gdje se mijenjaju četiri godišnja doba i može da potraje nekoliko sedmica zaredom.
Prema narodnoj tradiciji dok traje Miholjsko ljeto treba većinu radova u polju privesti kraju prije ulaska u hladniji dio godine. 
Pojam “Miholjsko ljeto” koji se javlja u našoj zemlji i većem dijelu regiona u nekim zemljama Europe je poznat pod nazivom “Bablje ljeto” (Bugarska i Rusija) i “Indijansko ljeto“ (Francuska i Velika Britanija).

Autor teksta i fotografija: Braco Babić

Nakon vrelog ljeta, uslijedila je suha i natprosječno topla jesen. Oktobar 2022. godine će biti jedan od najsušnijih od kako se vrše mjerenja, jer konkretnih padavina ovog mjeseca nije bilo, a prema trenutnim prognozama neće ih ni biti.
I ove godine, sunce i lijepo vrijeme nas nije iznevjerilo. Traju dani sa idealnom temperaturom zraka. Stabilni vremenski uvjeti i koloritni pejzaži u prirodi prava su prilika za odlazak u planine na planinarenje. 


Naslovna slika: Ozren – sarajevski, Odžak (995 m/nv), na putu od Barica za Gornje Biosko

Komentariši