Klek – ”Carstvo vještica”

Iznad ogulinske kotline dominira vrh Klek (1181 m/nv). Njegova markantna stijena 200 m visine i stijene susjednog vrha Klečica (1058 m/nv) uvijek privlače poglede znatiželjnika i istraživača. Gledan iz pravca jugoistoka nalik je golemom okamenjenom divu koji se tu zaustavio da spava ili odmori. To je ujedno i najviši vrh planine Klek koja je sastavni dio sjeveroistočnog masiva Velike Kapele. Glavni greben Kleka izrazito je strmih strana i pruža se u smjeru sz-ji. Pored Kleka i Klečice svojom visinom ističu se Opaljeni vrh (954 m/nv), Gladni vrh (953 m/nv) i vrh Soviljica (847 m/nv).
Klek se u planinarskoj literaturi često naziva kolijevkom hrvatskog planinarstva i alpinizma. Klekova stijena ispod vrha bila je prva škola hrvatskih alpinista i u njoj je izveden velik broj prvenstvenih penjačkih uspona.
Prema narodnom predanju, na Kleku se nalazi carstvo vještica, koje su postale simbolom planine Klek i grada Ogulina. U čitavoj Hrvatskoj nema vrha kao što je Klek za koji je vezano toliko narodnih priča i legendi. Jednu od mnogih zanimljivih priča o Kleku zabilježio je geograf i povjesničar Johann Weikhard von Valvasor, (1641. – 1693. god.). Naime, zabilježio je narodno vjerovanje da se za vrijeme olujnih noći na samom vrhu Kleka, u ponoć, skupljaju vještice, vile i vilenjaci iz cijeloga svijeta, a njihovo kolo i vrisak dopiru do samoga grada Ogulina.
Valvasor je prilikom posjete Ogulinu napravio i prvi crtež Kleka na kojem je prikazan najviši vrh ove planine.
Klek je proglašen Zaštićenim krajolikom (1974. god.) i jedno je od najatraktivnijih i najpopularnijih planinskih odredišta u Hrvatskoj.

Autor teksta i fotografija: Braco Babić

Planinarski uspon na vrh Kleka

Najpogodniji prilaz Kleku je iz Bjelskog, na cesti Ogulin – Jasenak (oko 12 km od Ogulina). Bjelsko je zaselak Musulinskog Potoka, sela u zapadnom podnožju Kleka, a nalazi se na 620 m/nv. Polazna tačka pješačkog uspona je na kraju sela od izviđačke kuće na kojoj stoji planinarska markacija i natpis sa putokaznom strelicom. U blizini ove kuće stoji info-pano sa podacima o usponu na vrh Kleka.
U početku pješačka staza prelazi prostranu livadu a poslije započinje strmiji dio uspona kroz bukovu šumu. Staza je dobro utrta a markacija pregledna. Negdje otprilike na polovici puta do planinarskog doma prolazi se pored repetitora. Uspon kroz šumu traje sve do pred planinarski dom. Prije samog pl. doma u njegovoj blizini na velikom panou stoji natpis: “Dobro došli u carstvo Klečkih vještica“. Od Bjelskog do planinarskog doma potrebno je oko 1 sat hoda.
Planinarski dom ”Klek” smješten je u podnožju južne vršne stijene Kleka na nadmorskoj visini 1000 m. Objekat je sagrađen od klesanog kamena u periodu od 1954. – 1958. godine. Sastoji se od prizemlja i potkrovlja. U prizemlju je smještena kuhinja i trpezarija, a na katu i prigrađenom krilu su spavaonice sa ukupno 40 ležaja. Dom je otvoren vikendom i njime upravlja HPD “Klek” Ogulin.

Od planinarskog doma pješačaka staza vodi zapadnom stranom Kleka. Nakon desetak minuta hoda stiže se do manje špilje, smještene u podnožju stijene pokraj staze. Nakon stotinjak metara od ove špilje nalazi se raskrižje staza. Iz pravca kretanja ravno staza vodi na Klečice i Kamačnik, a desno na Klek. Tu započinje teži dio uspona koji vodi strmim kamentim stubama uklesanim u stijenu. Na stubištu za osiguranje postavljena su užad. Nakon uspona stubištem slijedi još jedan ali kraći uspon kroz usijek u stijeni gdje se treba pomagati rukama kojim se izlazi na vrh Kleka. Na vršnoj stijeni za osiguranje na uskom dijelu staze iznad litice postavljena je zaštitna ograda sa čeličnim sajlama.
Sam vrh Kleka čini kamenita glavica promjera desetak metara. Na najvišem tjemenu vrha smješten je telekomunikacijski toranj i umjetno sagrađen plato heliodroma, a na suprotnoj strani postavljen je željezni stup usidren sajlama i obojen u crveno-bijelo, koji označava sam vrh. Pored stupa u kamenu ugrađena su dva metalna žiga za ovjeru kontrolnih tačaka u dnevniku HPO (Hrvatska planinarska obilaznica) i GPP (Goranski planinarski put).
S vrha se pružaju široki razgledi na zaselak Musulinski Potok i Bjelsko, te na Ogulin, jezero Sabljaci i slikovite stijene obližnje Klečice. Na jugozapadu vide se dvije najviše planine Gorskog kotara – Bjelolasica (1534 m/nv) i Risnjak (1528 m/nv). Na sjeverozapadu se vidi planina Medvednica (1033 m/nv) i najviši vrh Žumberačke gore – Sveta Gera (1178 m/nv), a u daljini pogled seže sve do slovenskih Alpi.

Pristup: Selo Bjelsko (620 m/nv) – planinarski dom “Klek” (1000 m/nv) – vrh Kleka  (1181 m/nv). Silazak istom pl. stazom do Bjelskog. Planinarska tura ukupno traje oko 3 sata hoda.

Klek se nalazi u grbu HPS-a i na poštanskim markama

Oduševljen prirodnim ljepotama Kleka geodeta i matematičar Johannes Frischauf (1837. – 1924. god.) potaknuo je osnivanje Hrvatskog planinarskog društva (1874. god.). U spomen na početak organiziranog planinarstva u Hrvatskoj Klek se nalazi u službenom grbu Hrvatskog planinarskog saveza.
Motiv Kleka također se nalazio i na prigodnoj poštanskoj marki koju je Jugoslovenska pošta izdala povodom obilježavanja 100. obljetnice planinarstva u Hrvatskoj (1874. – 1974. god.).
Povodom obilježavanja 150. obljetnice planinarstva u Hrvatskoj, na prijedlog Hrvatskog planinarskog saveza, Hrvatska pošta izdat će 15. oktobra 2024. godine prigodnu poštansku marku s motivom planine Klek.


Naslovna slika: Vrh Kleka (1181 m/nv) označen je željeznim stupom



Komentariši