Ishak Pasha Palace, Doğubayazit – Türkiye

Ishak – Paša palača (turski: İshak Paşa Sarayi) nalazi se kod Doğubayazita u pokrajini Ağri – na istoku Turske. Palača je sagrađena na Putu svile u blizini iranske granice i planine Ararat. Jedan je od rijetkih primjeraka preživjelih povijesnih osmanskih palača.
Godišnje palaču posjeti više od 100.000 turista. Palača je prikazana na naličju turske novčanice od 100 novih lira za razdoblje od 2005. do 2009. godine. Od 2000. godine Ishak – Paša palača je upisana na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine.

Autor teksta i fotografija: Braco Babić

Ishak – Paša palača je smještena na istaknutom uzvišenju sa kojeg se pruža dobar pregled na okolinu i mjesto Doğubayazit od kojeg je udaljena oko 5 km. Okružena je sa tri strane stjenovitim liticama i visokim zidovima koji zajedno sa obrambenim kulama čine snažnu vojnu utvrdu. Graditelji su vješto iskoristili skoro svaku izbočinu na stijenama i tim prirodnim preprekama dodatno su ojačani bedemi utvrde.  

Na prostoru unutrašnjeg dvorišta Ishak – Paša palače sagrađeno je nekoliko zgrada sa ukupno 116 soba, mauzolej, džamija, dvorane za odmor i zabavu (divan), prostorije za žene (harem), muška četvrt (selamlik), kupatila (hamami) i sustav centralnog grijanja, pučka kuhinja (imaret) i pekarnica, oružarnica i soba za streljivo, tamnica i dr. Karakteristično svojstvo palače je kombinirani perzijski, armenski i osmanski arhitektonski stil.

Izgradnju Ishak – Paša palače su započeli kurdski poglavari iz plemena Besyan iz Bayazıd Sandžaka, a njenu izgradnju završio je poglavar kurdskih sandžaka Ishak – paša po kojem je palača dobila ime. Gradnja palače započela je 1685. godine i trajala je do 1785. godine kada je konačno završena. Palača je znatno oštećena u zemljotresu 1840. godine i neko vrijeme napuštena, ali djelomično je obnovljena tijekom narednih godina. Ponovno je oštećena u tursko-ruskom ratu (1877. – 1878. god.). Vojnu utvrdu koja je štitila palaču su kasnije koristili Rusi u Prvom svjetskom ratu kada je palača oštećena u borbenim dejstvima.

Ishak – Paša palača je korištena kao administrativno središte za to područje i ujedno kao vojna utvrda do 1937. godine. Dodatna oštećenja nastala su i nakon Prvog svjetskog rata kada je kamen iz zgrada palače upotrebljen za izgradnju novih kuća u obližnjem mjestu Doğubayazitu.

Godine 2004., prilikom obnove palače pronađeni su strukturalni problemi koji nisu u potpunosti popravljeni. Naknadnim obnovama dodan je novi krov, kao i sklonište nad nekim dijelovima palače, izrađeno od drveta i stakla. Time je promijenjen povijesni karakter palače. Još jedna velika obnova palače započela je 2011. godine.


Naslovna slika: Ishak Pasha Palace, Dogubayazit, Turkey

Komentariši