Diva Grabovica na Čvrsnici

Diva Grabovica je duboka dolina koja se nalazi u istočnom masivu planine Čvrsnice. Erozivnog je porijekla, duga oko 7 km a široka 6 km. Dolinom teče rijeka Grabovica, desna pritoka Neretve. Grabovicu čine Radava i Grabovica. Radava izvire pod Velikim kukom, a Grabovica pod Plasom. Dolina je zatvorena sa tri strane (amfiteatralno) visokim stjenovitim zidovima: na sjeveru Plasom, na zapadu Velikom Čvrsnicom i Malom Čvrsnicom na južnoj strani. Otvorena je prema istočnoj strani gdje je ušće Grabovice u Neretvu. Visinska razlika od ušća Grabovice u Neretvu (123 m/nv) do najvišeg vrha Čvrsnice – Pločno (2226 m/nv) iznosi 2103 m.
Na stjenovitim zidovima koji okružuju dolinu ističu se mnogi vrhovi: Plasa glava (1576 m), Branisovac (1862 m), V. Oštrovača (2020 m), Trinača (2038 m), Strmenica (1901 m), Veliki kuk (1822 m), V. Medvjed (1627 m), M. Medvjed (1466 m), Mezića stijene (1680 m), Zeleno brdo (1537 m) i Sokolje (1108 m).
Odozgor sa padina Strmenice pruža se dug i stjenoviti greben do sredine doline, na pravcu preko Tise (1380 m), Kozjeg brda (1266 m), Žlijeba (1100 m) i Bijelih stijena (714 m) sve do Crnog vrha (712 m), koji zatvara jedan od najljepših i najvrletnijih predjela Radavu. Dolina Dive Grabovice završava markantnim Velikim kukom, čija je 1100 m visoka stijena najviša u Bosni i Hercegovini.

Autor teksta i fotografija: Braco Babić

Klima, vegetacijski pokrivač, flora i fauna

Klima u Divi Grabovici se umnogome razlikuje od one koja vlada u vršnoj zoni planinskog masiva Čvrsnice. Odlikuje se višom temperaturom i manjom količinom snijega, što je uzrokovano nižom nadmorskom visinom i blizinom rijeke Neretve čijom dolinom stižu toplije zračne mase sa Jadranskog mora.  

Čvrsnica je zbog svoje specifične vegetacije i endema koji rastu na njoj već od kraja 19. stoljeća bila predmet naučnih ispitivanja botaničara, šumarskih i drugih istraživača. Vegetaciju Dive Grabovice predstavlja niz biljnih zajednica, koje karakterišu brojne endemične i reliktne dinarske i balkanske vrste.
Među mnogobrojnim zajednicama svojim šarenilom se ističe kluzijev petolist (Potentilla clusiana) koji u doba cvjetanja ukrašava sive i krševite grebene. Najveći dio područja Dive Grabovice je pod šumom bukve (Fagus sylvatica) do 1500 m/nv. Na stjenovitim strmim padinama najčešće raste crni bor (Pinus nigra), i po neko stablo tise (Taxus baccata) i munike / bosanski bor (Pinus heldreichii) u pojasu do 1800 m/nv. Iznad ove visine raste klekovina / bor krivulj (Pinus mugo) do 2000 m/nv.   

Diva Grabovica je bila dio državnog rezervisanog lovišta na Čvrsnici još od 1893. godine u doba vladavine Austro-Ugarske monarhije Bosnom. Za vrijeme Kraljevine Jugoslavije dobila je prestižni status “kraljevsko lovište” (1929. god.). Omiljeni lov je bio na divokozu (Rupicapra rupicapra) koja je najljepši predstavnik divljači na Čvrsnici. Divokoza spada u red papkara-preživara iz reda antilopa i jedina je vrsta toga roda u Europi. Danas je skoro istrebljena i rijetko se može vidjeti osim na teško pristupačnim stijenama. Pored lova na divokozu bio je organizovan i lov na medvjeda (Ursus arctos), srnu (Capreolus capreolus) i muflona (Ovis ammon musimon). U dolini Dive Grabovice na Crnom vrhu bio je nekad rezervat za divokoze i muflone pod zaštitom.

Vrijedi spomenuti i jedan posebno lijep geomorfološki oblik koji kao kraljevska kruna stoji nad dolinom Dive Grabovice. Riječ je o Hajdučkim vratima (Šuplja vrata ili Mijatov prolaz) i vjerovatno predstavlja najpoznatiji motiv planine Čvrsnice. Ovo remek djelo Majke Prirode nalazi se u stjenovitom grebenu na samom izlazu iz Strmenice u blizini Čavčije jame na 2000 m/nv. Vrata su kružnog oblika i izgledaju kao neki džinovski kameni prsten, promjera oko 5 m. Sa ovog se mjesta pruža najljepši pogled na gotovo cijelu dolinu Dive Grabovice, Pesti brdo i vrh Veliki Vilinac kao i na mnoge vrhove susjednih planina Prenja i Čabulje. Zanimljivo je i jezero Crvenak u blizini Hajdučkih vrata koje je smješteno na 1970 m/nv . Ovo jezero je najvisočije u BiH, skromnih je dimenzija i u njemu uvijek ima vode, nikad ne presušuje.

Planinarenje i alpinizam

Dolina Dive Grabovice svojom divljom i ujedno romantičnom ljepotom privlači pažnju mnogih planinara koji je i rado posjećuju. Planinarske staze koje iz doline Dive Grabovice vode u središnji dio Čvrsnice obilježene su planinarskim info-tablama, znacima i putokazima. Staze su kondiciono zahtjevene i uspon u ljetnim a posebno u zimskim uvjetima zahtijeva veće planinarsko iskustvo i vještinu.
Diva Grabovica je izazovna za alpiniste, u njoj se nalaze dvije najviše stijene na Čvrsnici i ujedno i u planinama Bosne i Hercegovine. Prva po visini je stijena Velikog kuka (1822 m/nv), jugoistočne je orijentacije i visoka 1100 m. Druga po visini je Mezića stijene (1680 m/nv), sjeverozapadne je orijentacije i visoka 800 m. Alpinisti su ispenjali prvenstvene smjeri u obje stijene, Veliki kuk 1939., Mezića stijene 1941. godine.
Za višednevni boravak i noćenje na području Dive Grabovice i Čvrsnice potrebno je najaviti se u lokalna planinarska društva radi ograničenog kapaciteta smještaja u pl. objektima.

Pregled pl. staza, naziv dionice i satnica hoda:

1.  Diva Grabovica (200 m/nv) – lov. kuća “Žlijeb“ (1100 m/nv), 2 h;
2. Diva Grabovica (200 m/nv) – Žlijeb – lov. kuća “Tise“ (1380 m/nv), 3½ h;
3. Diva Grabovica (200 m/nv) – Žlijeb – Tise – Hajdučka vrata (2000 m/nv), 5½ h;
4. Diva Grabovica (200 m/nv) – Nevaj – pl. kuća “Plasa“ (1415 m/nv), 5 h;
5. Diva Grabovica (200 m/nv) – Šljunkara – pl. bivak “Žiško“ (680 m/nv), 2 h;
6. Pl. bivak “Žiško“ (680 m/nv) – ferrata V. kuk – pl. dom “Vilinac“ (1900 m/nv), 5 h;
7. Pl. bivak “Žiško“ (680 m/nv) – Zli potok – lov. kuća “Tise“ (1380 m/nv), 2½ h.

Napomena: Dionice pod r. br. 6 i 7, su osigurane planinarske staze. Stijene su dosta kršljive i dolazi do čestog odronjavanja sitnog kamenja. Na usponu za samoosiguravanje potrebno je koristiti kacigu i ferrata set.

Pristup do polazne tačke

Pristup automobilom do sela Diva Grabovica moguć iz pravca Jablanice (15 km) ili Mostara (35 km), magistralnim putem (M17). Po dolasku na raskršće kod HE “Grabovica“ preći most na Neretvi i nastaviti lokalnom cestom. U prvom dijelu cesta je asfaltirana, a pred kraj je sa dobrom makadamskom podlogom i pogodna za sve vrste automobila (4 km).


Naslovna slika: Diva Grabovica na Čvrsnici

One thought on “Diva Grabovica na Čvrsnici

Komentariši