Kozja Ćuprija na Miljacki

Za Kozju Ćupriju vezano je narodno predanje koje govori o dvojici braće Mehmedu i Sinanu, kako su čuvajući koze u blizini gaza na Miljacki, gdje se danas nalazi ova ćuprija, našli blago skriveno u jednoj pećini na Jarčedolima. Kad su blago podijelili na jednake dijelove, Mehmed sagradi most preko Miljacke, koju narod nazva Kozja Ćuprija, a njegov brat Sinan sagradi džamiju na Bistriku koju narod nazva Kečedžijinom džamijom (od turske riječi: keçi – koza).
Kozja Ćuprija proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine (od 2004. god.). Most je u sklopu područja Zaštićeni pejzaž “Bentbaša” kojim upravlja Kantonalna javna ustanova za zaštićena područja od 2017. godine.  

Autor teksta i fotografija: Braco Babić

Kozja Ćuprija na Miljacki nalazi se na istočnoj “kapiji“ Sarajeva. Smještena je na nekadašnjem karavanskom putu za Carigrad. Ovaj jednolučni kameni most, biser orijentalne arhitekture, sagrađen je od bijelog kamena i sedre, sa očuvanim koraklukom (kamenom ogradom) i dva olakšavajuća otvora koji su dio arhitektonskog rješenja, ali i stilska odrednica mosta koja ga svrstava u 16. stoljeće, u vrijeme kada su nastali najljepši mostovi u Bosni i Hercegovini.

Most svojom elegancijom, zanatskom obradom detalja i izradom uklapa se u prirodu iz koje se čini kao da izrasta. Dužine je 42 m, raspon svoda je 17,5 m, a širina mosta 4,75 m. Visina mosta u odnosu na nivo riječnog korita je 10 m.

U doba vladavine Osmanlija kad bi u Sarajevo stigao novi bosanski vezir, tek ustoličenim, na putu za Travnik, dočekali bi ga na ovom mostu ovdašnji uglednici, begovi i age. Zanimljivo je spomenuti da se danas preko ovog mosta pored pješačkog odvija i saobraćaj motornim vozilima.

Kozja Ćuprija proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine (od 2004. god.). Most je u sklopu područja Zaštićeni pejzaž “Bentbaša” kojim upravlja Kantonalna javna ustanova za zaštićena područja (od 2017. god.).   

Pristup: pješački pristup do Kozje Ćuprije vodi iz stare jezgre grada Sarajeva od Gradske vijećnice idući uzvodno Alejom Ambasadora – na desnoj obali Miljacke (oko 3 km).


Naslovna slika: Kozja Ćuprija na Miljacki (575 m/nv)

Komentariši