Divlje orhideje u ZPP Sarajeva

Knjiga je nastala u okviru projekta “Istraživanja staništa divljih orhideja na zaštićenim prirodnim područjima u Kantonu Sarajevo sa publiciranjem rezultata“. Istraživanja su vršena na pet područja, i to: dva spomenika prirode Skakavac i Vrelo Bosne, te tri zaštićena pejzaža Bentbaša, Bijambare i Trebević.
U knjizi su opisane vrste koje su identificirane terenskim istraživanjima kao i brojne endemične i rijetke vrste te njihova staništa. Nalaz velikog broja ovih izuzetno osjetljivih vrsta na zaštićenim prirodnim područjima je dokaz kako je zaštita ovih najvrednijih prostora u Kantonu Sarajevo najbolji način
in-situ konzervacije i očuvanja staništa i vrsta.
Sa ukupno 467 nalaza (literatura, herbarijum, teren, izvještaji), knjiga obuhvata 49 vrsta i podvrsta orhideja, što čini 68,06% ukupnog broja poznatih orhideja u Bosni i Hercegovini. Knjiga je praktični vodič koji omogućava utvrđivanje odnosno identifikaciju divljih orhideja čije ime i sistemska pripadnost su nepoznati.

Knjiga sadrži 152 stranica, formata 23,5×16,5 cm, ilustrirana sa 200 fotografija snimljenih prilikom terenskog istraživanja staništa divljih orhideja u zaštićenim prirodnim područjima Sarajeva.
Ova knjiga namijenjena je svima onima koje zanima prirodna i kulturna baština Bosne i Hercegovine.

Piše: Braco Babić, februar 2024. god.

Divlje orhideje u zaštićenim prirodnim područjima Sarajeva

Autori: Elvedin Šabanović, Braco Babić, Aldin Boškailo, Sanida Bektić
Naziv djela: Divlje orhideje u zaštićenim prirodnim područjima Sarajeva
Izdavač: Javna ustanova za zaštićena prirodna područja kantona Sarajevo
Za izdavača: Asad Jelešković
Nosilac projektnih aktivnosti: Udruženje građana Fojničani Maglaj
Recenzenti: prof. dr. Višnja Bukvić, doc. dr. Nedžada Tolja
Lektura: Mirza Herco, prof.
Fotografije: Alenka Mihorič, Bariša Ilić, Braco Babić, Elvedin Šabanović, Šemso Šarić Kartografija: Aldin Boškailo
Likovno i grafičko oblikovanje: Behudin Alimanović
Naslovna fotografija: Kata Dejanović
Koordinator projekta: Davor Šupuković, Denisa Leventa-Dedić
Tiraž: 200 primjeraka
Godina izdanja: 2023.
Štampa: Dobra knjiga d.o.o. Sarajevo
Za štampariju: Izedin Šikalo
————————————————–
ISBN 978 – 9926 – 8851 – 0 – 6
CIP zapis dostupan u COBISS sistemu
Nacionalne i univerzitetske biblioteke
Bosne i Hercegovine, Sarajevo
pod ID brojem 572372
————————————————–

Zaštićena prirodna područja u Kantonu Sarajevo

Spomenik prirode Skakavac zahvaljujući specifičnoj geološkoj podlozi, tlu, reljefu, hidrografskim prilikama, među kojima se posebno izdvaja istoimeni vodopad visok 98 m, te svojim ekoklimatskim karakteristikama, odlikuje se vrlo visokim stepenom biološke raznolikosti, posebno vrsta dinarskog, balkanskog i jugoistočnoevropskog rasprostranjenja endemičnog karaktera.  

Spomenik prirode Vrelo Bosne smješten ispod obronaka dviju sarajevskih planina, uz bogatu hidrološku raznolikost koju karakterišu brojna vrela, površinski vodotoci, podzemne termalne vode, termomineralne vode, hladne vode u aluvionu i kraškim prilikama, karakteriše se prisustvom šumskih zajednica u kojima dominiraju vrste umjereno vlažnih i vlažnih staništa.

Zaštićeni pejzaž Bentbaša svojom raznovrsnom geologijom i specifičnim hidrološkim, klimatskim i pedološkim prilikama, karakteriše se pojavom jedinstvenih tipova staništa refugijalno-reliktnog karaktera, posebno u kanjonu Miljacke i njenih pritoka uz razvoj ekosistema u pukotinama karbonatnih stijena, ekosistema sipara, ekosistema liščarsko – listopadnih šuma i šikara, ekosistema termofilnih livada i kamenjara, kao i ekosistema temofilnih niskih šuma i šikara.

Zaštićeni pejzaž Bijambare naročito oblikovan vrtačama i pećinama, karakteriše ga specifična bosanska tajga i prelazna tresetišta, sa brojnim, rijetkim i ugroženim biljnim vrstama čija je ovo krajnja južna granica njihovog rasprostranjenja.

Zaštićeni pejzaž Trebević odlikuju procesi vještačkog pošumljavanja uz dominantnu ulogu četinara, uz vrste kao što su smrča i jela. Svojom florom, geomorfološkom, hidrološkom i kulturno – historijskom raznolikošću, planinarskim domovima i hotelima, predstavlja vrlo atraktivnu lokaciju za mnogobrojne izletnike, istraživače, turiste, planinare, sportiste, fotografe i sve ljubitelje prirode.

Iz recenzije knjige

Pri izradi ove knjige autori su sebi postavili teške zadatke i odredili zahtjevne ciljne domete. Trebalo je obuhvaćene sadržaje prezentirati na široko pristupačan način, tako da sačuvaju nužni naučno-stručni nivo uz punu razumljivost i najširem krugu potencijalnih čitatelja. Ipak, u svim segmentima teksta nedvojbeno se nameće utisak da su autori u tome u potpunosti uspjeli sa neophodnom dozom naučnog opreza i osjećaja za pravu mjeru – izbalansirane su potrebna stručna razina i transparentna razumljivost različitim profilima zainteresirane javnosti. Knjiga je pisana koncizno, jasno i razumljivo. Zamišljena je kao knjiga koja je namijenjena širokom krugu čitatelja, ljubiteljima prirode, turistima, studentima i naučnim stručnjacima. Kada se pogleda obim, metodološki pristup, originalnosti podataka i fotografija, jasno je da je nadmašio okvire knjige i da je riječ o suvremenoj prirodoslovnoj sintezi flore divljerastućih orhideja u Bosni i Hercegovini i ovom dijelu Evrope. Vrijednost ove knjige je u tome što pokazuje trenutno, recentno stanje, ali i ostavlja trag svima onima koji će se pridružiti ili nastaviti rad u datom naučnom području i dijelu područja od neprocjenjive vrijednosti. Objavljivanjem ove knjige osigurat će se relevantna naučna literatura u skladu sa nastavnim programom na mnogobrojnim prirodoslovnim studijama.

Prof. dr. Višnja Bukvić


Rukopis predstavlja originalno naučno-stručno djelo koje je nastalo kao rezultat originalnih istraživanja. Rukopis je pisan kompetentno, jednostavnim i razumljivim jezikom. Rukopis se nije rasplinuo u detaljima već je ostao usredotočen na osnovne principe. Sadržaj knjige i iznimno kvalitetne originalne fotografije i ilustracije čine jedinstvenu cjelinu i približavaju izuzetno zanimljiv svijet orhideja širem čitateljstvu. Autori su se tokom pisanja koristili savremenom literaturom i savremenom terminologijom, primjenjujući jasan stil pisanja. Opisani konzervacijski potencijal taksona svakako doprinosi poboljšanju mjera očuvanja i zaštite ovih atraktivnih i ugroženih biljnih vrsta.
S obzirom da se radi o istraživanjima flore iz iznimno zanimljive botaničke porodice orhideja, rukopis predstavlja jako dobar izvor literature za studente i srednjoškolce prirodnih usmjerenja.

Doc. dr. Nedžada Tolja

Komentariši