Bukumirsko jezero u Kučkoj krajini


Kučka krajina je planinski kraj u kojem su odvajkada boravili stočari iz crnogorskog plemena Kuči, po kojima je ovaj kraj dobio ime. Bujni pašnjaci kojima obiluju ove planine privukle su još jedno drevno pleme – Bukumire, koje se naselilo na prostorima oko Bukumirskog jezera. Bili su to miroljubivi ljudi koji su voljeli da žive u šumi, bavili se stočarstvom i zemljoradnjom. 

Legenda kaže da je u jezeru živio krilati konj koji bi noću isplivavao na povšinu i plašio narod. Jednog dana Bukumiri su užarili veliki kameni blok i sa brda ga gurnuli u jezero. To je istjeralo čudovište, pa ih je ono proklelo. Kletva se obistinila tako da su se Bukumiri međusobno poubijali. Njihovo groblje nalazi se u blizini katuna Momonjevo. Bukumirsko jezero leži na 1443 m/nv, dužine je  210 m, širine 130 m i dubine 16,8 m. Jezero je ledničkog porijekla. Napaja se podjezerskim izvorima i topljenjem snijega. U blizini jezera se nalazi katun s nekoliko koliba.
U ljetnom period jezero je pogodno za kampiranje, a kupanje u kristalno čistoj jezerskoj vodi pruža poseban ugođaj. Ambijent čine markantni stjenoviti vrhovi, šumarci i livade oko jezera.

Autor teksta i fotografija: Braco Babić

Planine Kučke krajine, nalaze se na jugoistoku Crne Gore i pripadaju Prokletijskom kompleksu kao cjelina. Ovaj pust i krševit planinski predio po ljepoti i surovosti nimalo ne zaostaje za susjednim planinama, Komovima i Prokletijama. Među mnogobrojnim vrhovima je 15 vrhova nadmorske visine veće od 2000 m. Bukumirsko jezero je polazna tačka za uspon na većinu vrhova planina Kučke krajine ili Kučke planine kako ih mnogi planinari nazivaju.    
Najviši vrh skupine je Surdup (2184 m/nv) a svojom markantnošću i ljepotom ističu se vrhovi: Pasjak (2051 m/nv), Štitan (2172 m/nv), Maglič – Veliki Maglić (2142 m/nv), Vila (2093 m/nv), Štrugeze (2100 m/nv), Krisitor (2024 m/nv), Šila – Velji vrh (2129 m/nv), Žijevo (2131 m/nv), Treskavac (2024 m/nv), Smojan (2064 m/nv)…

Granicu planinskog područja određuju: rijeka Cijevna sa istoka i jugoistoka i državna granica sa Albanijom, sa jugozapada Zetska ravnica, sa zapada rijeka Morača i Mala rijeka, a sa sjevera Veruša, te Bukumirsko i Rikavačko jezero. Cio ovaj kompleks nekada je bio bez putnih komunikacija, a sada je povezan sa Podgoricom preko Kuča i Veruše i od pravca Kolašina preko Mateševa.


Planine Kučke krajine mada su smještene na jugu i jugoistoku, ipak su imale svoj period glacijacije, što se vidi po oblicima reljefa nastalih kretanjem lednika – cirkovi, udoline, lednički valovi, i oštro oblikovani vrhovi. Današnja jezera, Bukumirsko (1443 m/nv) i Rikavačko (1113 m/nv) također su ostaci glacijalne ere. U ovim jezerima živi daždevnjak. Oba jezera su u fazi atrofije, zarašćuju vodenim biljem. Padine ovih planina u donjem dijelu su obrasle listopadnim i četinarskim šumama, a iznad ovog pojasa su livade pogodne za ispašu.

Postoje brojni mramori (groblja), topografski nazivi i legende o starim narodima koji su nekada naseljavali ove prostore. Beškeza (1954 m/nv), Đebeza (1755 m/nv), Bigeza (1823 m/nv), Štrugeze (2100 m/nv)… su egzotični toponimi vrhova, tipični za ovaj dio Balkana. Ne nedostaje ni adrenalina, iz vlastitog doživljaja, na planinama Kučke krajine:
“Na Pasjaku nas je dočekala eskadrila krilatih mrava koji su nas svojim oštrim žaokama dobro izujedali, a kosa na glavi se nakostriješila od prevelikog elektriciteta, tako da je sve oko nas počelo da pucketa i svjetluca. Tog istog dana, poslijepodne na Surdupu nas je dočekala ljetna oluja uz grmljavinu i pljusak…”


Naslovna slika: Bukumirsko jezero (1443 m/nv) u Kučkoj krajini

2 komentara na “Bukumirsko jezero u Kučkoj krajini

  1. Hvala na lijepom opisu. Ja sam iz Šibenika i u skoro vrijeme mislim obići taj kraj pa me interesira kakav je put do jezera i može li se doći osobnim autom do njega. Također me zanima kojim pravcem da se uputim iz Podgorice. Najljepša hvala!!

    Liked by 1 osoba

    1. Do Bukumirskog jezera došli smo automobilom iz Podgorice cestom za Kučka Korita pravcem: Podgorica – Medun – Ubli – Bezjovo – Cvilin – katun Kastrat – Bukumirsko jezero (oko 48 km). Posljednjih 5 km prije jezera je makadamska cesta. Do Bukumirskog jezera također se može doći automobilom iz pravca Kolašina preko Veruše ali nije mi poznato u kakvom je stanju ova cesta (oko 42 km). Vedro!

      Volim

Komentariši