Durmitorski bogazi


Bogaz je strana riječ turskog podrijetla i znači grlo, ždrijelo, ali i planinski tjesnac – neprohodno mjesto. U durmitorskom kraju ova riječ je poprimila novo značenje: osmatračnica, lovačka čeka za divlje zvijeri.

U planinskom masivu Durmitora ima nekoliko bogaza koji su nazvani po imenima lovaca. Najpoznatiji su Minin bogaz po imenu Mine Šimšala; drugi je Terzin bogaz po nekom terziji (perzijski: krojač čohe) iz Tmušića; treći je Čvorov bogaz po imenu Čvora Baranina.
A ko su ti ljudi po kojima durmitorski vrhovi nose njihova imena? Bili su to obični ljudi, dobri domaćini i vješti lovci. Istovremeno su u narodu bili poznati i kao junaci i dobri plemenici. A nekada su to bile glavne odlike raspoznavanja za čovještvo.
Po narodnom predanju ovi lovci imali su svoje čeke na divokoze na vrhovima koji i danas nose nazive po njihovim imenima a tako su i evidentirana na topografskim kartama: Durmitor – jug i Durmitor – sjever, Crna Gora, 1:25.000. Vrhovi: Minin bogaz (2387 m/nv), Terzin bogaz (2303 m/nv) i Čvorov bogaz (2152 m/nv) nalaze se u središnjem dijelu Nacionalnog parka Durmitor.

Autor teksta i fotografija: Braco Babić

Minin bogaz je stjenoviti vrh nadmorske visine 2387 metara koji svojim izgledom kao rog štrči među najvišim vrhovima Durmitora. Oduvijek predstavlja veliki izazov ne samo planinarima već i ostalim ljubiteljima prirode koji žele da pristupe na njegovo najviše tjeme. To je izuzetno lijep vrh koji penju samo oni pravi zaljubljenici i poznavaoci ove planine. Nalazi se u blizini najvisočijeg vrha ove planine – Bobotovog kuka (2523 m).
Vrh je gotovo nepristupačan sa svih strana, okomitim liticama je odsječen na sjevernoj strani prema Valovitom dolu (2050 m). Na zapadnoj strani je povezan eksponiranim stjenovitim grebenom sa Lučinim vrhom (2396 m). Na jugozapadnoj strani također je liticama odsječen prema Zelenom viru (2028 m). Na jugoistoku je povezan oštrim stjenovitim grebenom sa Trojnim prevojem (2245 m). Sa istočne strane, Minin bogaz je pun oštrog kamenjara ispresjecan manjim travnatim površinama pa stada ovaca strmom padinom Suvog lica stižu do samog vrha.


Pješački pristup na Minin bogaz jedino je moguć “via normale” markiranom planinarskom stazom koja vodi sjevernoistočnom stranom vrha preko Sagorele ploče iz Biljegovog dola u kojem je odvojak markirane staze za Bobotov kuk.
Pristup na Minin bogaz je iz Žabljaka (1426 m) – najveći planinarski i skijaški centar Crne Gore. Pješačka staza je obilježena putokaznim tablama i planinarskim oznakama (markacijom) na pravcu: Crno jezero (1416 m) – Jakšića mlin – Kamenjača – Veljkova ploča – Brojišta – Radulova koliba – katun Lokvice (1800 m) – Prla – Biljegov do (1965 m) – Sagorele ploče (2120 m) – vrh Minin bogaz (2387 m). Ukupno vrijeme trajanja uspona: 4 h i 15 min.; Visinska razlika: 917 m; Stepen težine: naporna tura, zbog prelaska preko prostranog krševitog područja. Sa najvišeg tjemena Mininog bogaza vide se skoro svi najviši vrhovi u masivu Durmitora.


Naslovna slika: Durmitor, pogled na vrhove slijeva nadesno: Minin bogaz (2387 m), Lučin vrh (2396 m), Bobotov kuk (2523 m) i Bezimeni vrh (2487 m)  

Komentariši