Obruč – “Grobničke Alpe”

Obruč je najviši vrh masiva koji pripada planinskom lancu Dinaridi. Nalazi se u Primorsko-goranskoj županiji u zaleđu Rijeke. Smješten je iznad Grobničkog polja (350 m) po kojem je dobio popularan naziv “Grobničke Alpe”. Najviši vrhovi masiva su: Obruč (1376 m), Fratar (1353 m), Jasenovica (1338 m/nv), Crni vrh (1335 m/nv), Grleš (1325 m) i Gornik (1322 m/nv).
Ime Obruč vjerojatno je nastalo po horizontalnim slojevima krečnjaka u vršnom dijelu koji izdaleka gledani nalikuju prstenu. Na tjemenu vrha se nalazi maleni mramorni križ i kutija sa žigom vrha i upisnom sveskom. Sa vrha se vidi more, polja, šume i stjenoviti krš, lijep i zanimljiv krajolik koji krasi ovu primorsku planinu.

Obruč je većim dijelom bezvodni, travom obrasli kamenjar u kojem preovladava krečnjak. Vegetacijom je to najsiromašniji dio Gorskog kotara, ali je floristički veoma bogat i zanimljiv jer je tu granica mediteranskog i kontinentalnog područja. Na Obruču, Fratru i u Paklenu raste runolist, rijetko planinsko cvijeće zakonom zaštićeno. Oko vrha Obruča mogu se susresti divokoze koje imaju stanište na njegovoj sjevernoj padini.
Klima na Obruču se razlikuje od goranske višom temperaturom i manjom količinom snijega, što je uzrokovano blizinom mora i nižom nadmorskom visinom.

Autor teksta i fotografija: Braco Babić

Planinarski uspon na vrh Obruča

Uobičajeni pravac uspona na najviši vrh Obruča (1376 m/nv) započinje iz Podkilavca (336 m/nv) preko Hahlića i traje 4 sata hoda. Drugi pravac uspona koji vodi na ovaj vrh je kroz Mudnu dol i preko Ćunine glave. Uspon ovim pravcem traje 5 sati hoda a visinska razlika od polazne tačke do vrha je 1040 m.
U Mudnom dolu žive divokoze, srne i jeleni, iz tog razloga je uspon ovim pravcem izazovan ali je i zahtjevan pa se preporučuje samo fizički spremnim i spretnim planinarima. Ovdje je dat opis sa tog uspona, ilustrovan fotografijama.
Planinarska markirana staza prolazi jarugama i uskim procjepima između stijena, kroz duboke kotlove i preko visokih kaskada koje su radi lakšeg prelaska osigurane sajlama i klinovima a na pojedinim mjestima su postavljeni metalni nogostupi i stepenice. Na dužini od 2 km potrebno je svladati uspon od 500 m nadmorske visine.
Nakon izlaska iz Mudnog dola slijedi uspon dobro utrtom stazom preko strmih travnatih padina i prolaskom kroz šumarke stiže se do planinarske kuće na Hahlićima (1097 m/nv). Od planinarske kuće nastaviti preko travnate uvale pod stožastu Ćuninu glavu (1160 m/nv) i desno od nje na prijevoj. Odatle desno uzbrdo grebenom, dijelom po travnatom kamenjaru, mjestimično između grmova klekovine, a pod samim vrhom preko velikih kamenih blokova.  
Sa vrha Obruča pruža se dobar vidik na otoke sjevernog Jadrana, Kvarnerski zaljev i planinu Učku na istarskom poluotoku.
Povratak sa vrha Obruča na polaznu tačku u Podkilavcu vodi planinarskom markiranom stazom, grebenom preko Ćunine glave i pokraj nekoliko lokvi/izvora Hahlići (3 sata hoda).  
Planinarski uspon na vrh Obruča kružnom turom: Podkilavac – Mudna dol – pl. kuća “Hahlići” – vrh Obruč – vrh Čunina glava – lokva/izvor Hahlići – Podkilavac, ukupno traje 8 sati hoda u koje je uračunato vrijeme za razgledanje, fotografisanje i pauzama za odmor.   

Planinarska kuća na Hahlićima

Planinarska kuća na Hahlićima se nalazi na južnim padinama Obruča. Smještena je na 1097 m nadmorske visine, na maloj zaravni okruženoj borovom šumicom, između Ćunine glave i Dnića. Objekat je zidana prizemnica s potkrovljem. U pl. kući može noćiti 40 osoba. Objektom upravlja PD ”Obruč” Jelenje.    

Pristup do polazne tačke u Podkilavcu

Iz Rijeke 7 km, zagrebačkom cestom (ne autoputom!) do raskrižja u Čavlima, odakle asfaltnom cestom 3,5 km do drugog raskrižja kod zadružnog doma u Dražicama, zatim desno u zaselak Podkilavac, smješten na 336 m nadmorske visine.      


Naslovna slika: Pogled na najviši vrh planinskog masiva Obruč (1376 m/nv)

Komentariši