Kraljevski dvorac Peleš u Rumunjskoj

Iz zapisa sa putovanja u Rumunjsku, zemlji vrletnih planina, nepreglednih šuma, mističnih priča o vampirima, vlaške magije i drevnih gradova. Za vrijeme boravka u Rumunjskoj najprije smo otišli u Planine Fagaras (Munții Făgăraş) koje su dio planinskog masiva Južnih Karpata (Carpaţii Meridionali) gdje smo pristupili na tri najviša vrha a među njima i na Moldoveanu (2544 m/nv) najviši vrh u toj državi. Osim toga vidjeli smo nekoliko lijepih vodopada i ledenjačkih jezera od kojih je najljepše Bâlea jezero (2034 m/nv) do kojeg smo stigli atraktivnom cestom ”Transfăgărăşan” koja preko visokih planina povezuje dva grada Sibiu u Transilvaniji i Pitești u Vlaškoj.
Nakon planinarenja krenuli smo u turistički obilazak nekoliko povijesnih mjesta kao što je srednjovjekovni grad Sibiu, ograđen s tri reda visokih kamenih zidina, a radi svoje arhitekture prozvan je Muzejem na otvorenom, zatim Zamak Bran u Transilvaniji poznatiji po nazivu “Drakulin dvorac”, a na kraju putovanja posjetili smo i Dvorac Peleš, za koji mnogi kažu da je jedan od najljepših dvoraca Europe, bivšoj ljetnoj rezidenciji prvog rumunjskog kraljevskog para, Karola I. i Elizabete.

Autor teksta i fotografija: Braco Babić

Kraljevski dvorac Peleš (Castelul Peleș) nalazi se u gradu Sinaia na rubu Južnih Karpata. Dvorac je izgradio Karlo I. rumunjski kralj koji je vladao od 1881. – 1914. godine. Karlo iz braka s Elizabetom od Wieda nije imao živućih potomaka pa ga je naslijedio nećak Ferdinand I.

Dvorac je izgrađen od drveta, kamena, cigle i mramora, a u njemu se nalazi više od 160 soba. Iako je većinom građen u stilu njemačke renesanse, na njemu se nalaze i brojni elementi koji pripadaju talijanskoj renesansi, gotici i baroku. Dvorac je okružen sa sedam terasa koje su bogato ukrašene raznim kipovima, bunarima od kamena i ukrasnim mramornim vazama. Ovaj raskošni kraljevski dvorac zvanično je otvoren 1883. godine.

Iako je prvobitno zamišljen kao Karlova ljetna rezidencija, dvorac je jedno vrijeme bio i službeni kraljevski dvor, i kao takav je ostao sve dok se posljednji kralj Rumunije, Kralj Mihaj Rumunski, pod pritiskom komunista koji su preuzeli vlast u državi nije odrekao svoje titule, kada je Peleš zvanično zatvoren (1948. god.). Dvorac je proglašen muzejom 1953. godine, a Kralj Mihaj Rumunjski je ponovo vratio titulu 2011. godine i dvorac je ponovo vraćen u njegovo vlasništvo ali je i dalje ostao Muzej.

Organizovane posjete dvorcu su dozvoljene, ali su ture često ograničene na prizemlje, dok skuplji, potpuni obilazak uključuje i drugi sprat. Ulaz se naplaćuje, kao i dodatna naknada za fotografisanje.


Komentariši