Hajdučka vrata na Čvrsnici

Hajdučka vrata nalaze se u istočnom dijelu hercegovačke planine Čvrsnice. Smještena su na 2000 m/nv u stjenovitom grebenu iznad Strmenice. Hajdučka vrata su oblika velikog kamenog prstena, promjera oko 5 m. Od Hajdučkih vrata pruža se širok vidik na dolinu Divu Grabovicu, Mezića stijene, vrhove Mali Medvjed, Veliki Medvjed, Pesti brdo (Ploča), Veliki Kuk i susjedne planine Prenj, Velež i Čabulja.
Narodno predanje kaže da su u Osmansko doba kroz kamenita vrata prolazili hajduci iz družine harambaše Mijata Tomića da bi time postali neranjivi. Navodno su vrata po tome dobila ime Hajdučka vrata ili Mijatov prolaz. Prije toga su vrata bila poznata po nazivu Šuplja stijena.

Hajdučka vrata na Čvrsnici proglašena su od 1985. godine za zaštićeni geomorfološki spomenik prirode Bosne i Hercegovine. Svojom ljepotom plijeni posjetioce i gotovo su postala nezvaničan simbol planine Čvrsnice.

Autor teksta i fotografija: Braco Babić

Sjeverno od Mostara nalaze se najpoznatije hercegovačke planine Čvrsnica (2226 m/nv), Prenj (2103 m/nv), Velež (1969 m/nv) i Čabulja (1776 m/nv). Sve redom su to visoke i krševite planine, koje krase mnogi markantni vrhovi, impozantne stijene i duboke kanjonske doline koje se svrstavaju među najljepšim planinama u Bosni i Hercegovini.
Čvrsnica svojim reljefnim i geološkim oblicima, vegetacijom, raznovrsnom florom i faunom, vrletnim stazama, privlači mnogobrojne planinare, alpiniste i ostale ljubitelje prirode. Vječiti je izazov lovcima na visoku divljač a naročito na divokoze po kojoj je već od ranije ova planina bila nadaleko poznata.
Planski masiv Čvrsnice izdiže se na desnoj obali rijeke Neretve između Jablanice i Drežnice i ima karakterističan dinarski pravac pružanja sjeverozapad-jugoistok.
Čvrsnica je na sjeveru omeđena rijekom Doljankom koja se kod Jablanice uljeva u Neretvu. Na istoku od Prenja odvojena je rijekom Neretvom. Sa južne strane od Čabulje razdvaja je rijeka Drežanka. Na sjeverozapadnoj strani od Vran-planine (2074 m/nv) odvojena je Dugim poljem.

Pristup: do Hajdučkih vrata stiže se planinarskim markiranim stazama iz sljedećih pravaca:
– Od sela Diva Grabovica (250 m/nv): lov. kuća Žlijeb – lov. kuća Tise – Strmenica 5 sati;
– Od Bunara (1000 m/nv): Ploča – Crepulja – V. Oštrovača – Trinača 4 sata i 30 minuta;
– Od Vitlenice (1450 m/nv): Vala – Zaglavlje – Prigoni – jezero Crvenjak 4 sata;
– Od pl. doma Vilinac (1900 m/nv): Prigoni – jezero Crvenjak 1 sat hoda.

Napomena: Sva četiri pravca pristupa se sastaju u neposrednoj blizini Hajdučkih vrata na raskrižju pl. staza kod Čavčije jame koja u prvi mah nije uočljiva i predstavlja opasnost za sve prolaznike posebno u lošim vremenskim uvjetima kada je magla i snijeg jer nije obilježena tablom za upozorenje.


Naslovna slika: Čvrsnica, pogled od Strmenice na Hajdučka vrata (2000 m/nv), Veliki Kuk (1822 m/nv), Veliki Jelinak (2170 m/nv), Pločno (2226 m/nv) i Veliki Vilinac (2118 m/nv)

Komentariši