Gospa od Škrpjela – “Zavjetni otok pomoraca”

Gospa od Škrpjela je umjetni otočić pred mjestom Perastom u Boka kotorskom zaljevu na kojem se nalazi crkva. Smatra se najznačajnijim svetištem istočnog dijela Jadrana. Otok i crkva podignuti su u znak zahvalnosti Gospi za ozdravljenje jednog od dvojice braće ribara iz obitelji Mortešići koji su još 1452. godine, na hridi (škrpjeli) našli sliku Bogorodice i prenijeli je u Perast. Kada je jedan od braće obolio, molio se ispred Gospine slike i ozdravio. Peraštani su nosili sliku iz njihove obiteljske kuće u prvobitnu crkvu sv. Nikole koja je danas u ruševnom stanju (iznad nove crkve sv. Nikole u Perastu), da bi kasnije na hridi, gdje je nađena slika, počeli graditi otok, kako bi na njemu sagradili crkvu povećenu Gospi.
Nasipavanjem kamenja i potapanjem starih jedrenjaka, mještani su povećali površinu otoka.
Tradicija nasipavanjem kamenja se održala do danas, svake godine 22. jula stanovnici Perasta napune svoje barke kamenjem i veslajući dolaze na otok. Obiđu oko otoka te izbace kamenje u more. Na taj se način održava otočić.
Ova je crkva kroz minula stoljeća bila zavjetno svetilište pomoraca iz Perasta koji su, odlazeći na duga i često opasna putovanja, imali običaj da se zavjetuju Gospi od Škrpjela. U znak zahvalnosti Gospi, koja ih je čuvala od pogibelji i nezgoda na moru počeli su joj donositi darove iz mnogih zemalja svijeta. U crkvi se nalazi bogata riznica zavjetnih darova pomoraca, skupocjeni predmeti od najfinijeg kineskog porculana i plemenitih metala – srebra i zlata. Dvije tisuće srebrnih zavjetnih pločica ispunjavaju slobodne zidne površine na koru crkve. Crkva je oslikana raskošnim freskama.  

Autor teksta i fotografija: Braco Babić

Crkva Gospa od Škrpjela

Crkva Gospa od Škrpjela u Boki kotorskoj je sagrađena 1630. godine. Kroz minula stoljeća bila je izložena mnogim napadima od strane pirata i drugih osvajača. Dva puta je stradala u potresima 1667. i 1979. godine. Nakon prvog potresa crkva je u potpunosti obnovljena uz dogradnju kapele sa osmerokutnom kupolom, u kojoj se nalazi glavni oltar iz 1722. godine. Crkva je današnji oblik dobila 1725., a posvećena je 1736. godine.
U Boki kotorskoj Veliku Gospu podjednako poštuju vjernici katolici i pravoslavci, koji ispovjedaju istoga Krista/Hrista, Bogorodicu. Na otoku Gospa od Škrpjela, tradicionalno se obilježava i proslavlja blagdan Velike Gospe svetim misama. Također se ovaj blagadan obilježava i u drugim mjestima Crne Gore. U Crnogorskom primorju se obilježava na otoku Isusovaca Gospe od Milosti u Tivatskom zaljevu i u Baru, te u benediktinskom samostanu Gospe Ratačke. Svetim misama prisustvuje veliki broj mještana, hodočasnika i turista.

Perast – najveće kulturno dobro Boke kotorske

Persat je malo primorsko naselje u crnogorskoj općini Kotor i jedna od najposjećenijih kulturno-povijesnih lokacija u Boki kotorskoj. Ovaj slikoviti gradić mediteranskog šarma u potpunosti je sagrađen od kamena. U njemu se nalazi 17 palača, uglavnom građenih u baroknom stilu, a većina obitelji kojima pripadaju pretstavlja 12 peraških bratstava. Također je sagrađeno i 16 crkava. U blizini Perasta se nalaze dva atraktivna otočića Gospa od Škrpjela i sv. Đorđe koje posjećuju mnogi vjernici, hodočasnici i turisti.  


Naslovna slika: otok Gospa od Škrpjela (desno) i otok sv. Đorđe (lijevo) u Boka kotorskom zaljevu

Komentariši