Nacionalni park “Risnjak“

Nacionalni park “Risnjak”, smješten je u Gorskom kotaru (Hrvatska). Osnovu parka čini masiv planine Risnjak (1528 m/nv). Park je utemeljen 1953. godine na površini od 3041 hektara. Proširenjem površine Parka 1997. godine pod zaštitu su uključeni i lokaliteti izvor rijeke Kupe (321 m/nv) s gornjim tokom te planinski masiv Snježnika (1506 m/nv), time je ukupna površina parka povećana na 6400 hektara.
Područje je podijeljeno u dvije zone: zonu stroge i zonu usmjerene zaštite – u užoj zoni mnogo je prirodnih znamenitosti rijetke ljepote zbog kojih je ono i uvršteno u najviši stupanj zaštićene prirode. Područje nacionalnog parka pripada dinarskom sustavu koji se pruža od Istočnih Alpa pa do Šarsko-pindskog gorja i tu se, ustvari, Alpe spajaju s Dinaridima.
Park je izrazit primjer visinskog raščlanjenja dinarskoga planinskoga sustava u reljefnom, geološkom, hidrološkom i klimatskom pogledu, biljnom pokrovu i životinjskom svijetu. Risnjak je ujedno i snažna klimatska i vegetacijska pregrada između Hrvatskog primorja i kopnenih dijelova Hrvatske, prirodno je stanište sve tri velike europske zvijeri – smeđeg medvjeda, vuka i risa, a u nacionalnom parku obitava čak 1148 vrsta i podvrsta flore.
Risnjak je jedan od manje posjećenih nacionalnih parkova u Hrvatskoj, ne zato što bi bio manje vrijedan, već zato što za uživanje u risnjačkim ljepotama treba imati poseban osjet za čari prirodnih ljepota. Turisti ovdje su rjeđi gosti od pravih prirodoslovaca, speleologa i planinara koji često posjećuju planinu Risnjak.
S tjemena najvišeg vrha Risnjaka – Veliki Risnjak (1528 m/nv) pruža se nezaboravan pogled na Kvarnerski zaljev, Istarski poluotok i Julijske Alpe u susjednoj Sloveniji. Podno ovog vrha smješten je planinarski dom “Dr Josip Schlosser Klekovski”.

Autor teksta i fotografija: Braco Babić

Gorski kotar

Gorski kotar je planinski kraj u zaleđu Riječkoga zaljeva. Od Slovenije na sjeverozapadu odvojen je dolinama rijeka Kupe i Čabranke. Na istoku postupno prelazi u niže krške ravnjake oko Ogulina, a na jugoistoku se veže s Likom. Gorski kotar je visoki krški ravnjak, s kojega se uzdižu masivi Risnjaka (1528 m/nv), Snježnika (1506 m/nv), Drgomalja (1154 m/nv), Bitoraja (1386 m/nv) i dr.
Gorski kotar ističe se bogatstvom šuma (bor, jela, bukva). Stanovništvo se bavi poljoprivredom i šumarstvom. U 18. stoljeću postojala je željezarska manufaktura, tzv. fužinarstvo (vađenje i preradba željezne rude) i otvorile su se prve pilane. Šumarstvo i drvna industrija i danas su najvažnije djelatnosti (pilane u Čabru, Delnicama, Fužinama, Lokvama, Ogulinu, Ravnoj Gori, Vrbovskom, Vratima i dr.). Dio stanovnika zaposlen je u metalnoj i građevinskoj industriji.
U Gorskom kotaru Dinaridi su najuži, pa kraj ima dobar prometni položaj. Mnoge makadamske ceste i željeznička pruga koja je izgrađena još davne 1873. godine na relaciji: Zagreb – Karlovac – Rijeka omogućile su razvoj turizma od 1920-ih; utemeljen je na prirodnim atrakcijama (nacionalni park Risnjak, strogi rezervat Bijele i Samarske stijene, Bjelolasica, Kamačnik, špilja Lokvarka, Lokvarsko jezero i dr.). Turistička su središta (zimovališta i ljetovališta): Delnice, Skrad, Lokve, Fužine, Čabar, Platak, Brod na Kupi i dr. Najveća naselja su Ogulin (8216 st.) i Delnice (4379 st.).

Planinarenje u NP “Risnjak”

Ulaz u nacionalni park je moguć iz tri pravca i svaka od planinarskih tura ima svoje posebnosti i atrakcije. Glavni ulaz je kod zgrade Uprave Nacionalnog parka “Risnjak“ u naselju Crni Lug, do kojega se može doći za petnaestak minuta vožnje automobilom nakon što na čvoru Delnice treba skrenuti sa autoceste Rijeka – Zagreb. U NP “Risnjak“ se ulazi i od Gornjeg Jelenja preko Vilja, kao i preko Platka.
U središtu Parka nalazi se planinarski dom “Dr Josip Schlosser Klekovski” (1418 m/nv). Dom je smješten u podnožju Velikog Risnjaka. Sagrađen je 1932. godine i više puta je obnavljan, posljednja veća obnova bila je 1988. godine, kada Dom poprima današnji izgled. Planinarskim domom upravljale su planinarske organizacije sve do 1991. godine kada prelazi pod upravu NP “Risnjak”, pod kojom se nalazi i danas.
Dom ima 43 ležaja, a otvoren je od 1. maja do 31. oktobra. Do doma je najbolje pristupiti pored Vučje jame od Crnog Luga gdje je glavni ulaz u Park (3 sata hoda), povratak stazom kroz Medvjeđa vrata (2 sata hoda). Također, od pl. doma može se napraviti uspon na najviši vrh planine Risnjak – Veliki Risnjak (30 minuta hoda).
Nakon povratka u Crni Lug gdje je smješten pansion NP “Risnjak“ u kojem se može prenoćiti obavezno treba probati goranske specijalitete – jela od divljači, štrudle i druga jela iz domaće kuhinje.

Ris – najveća europska mačka

Ris, divlja životinja po kojoj je Risnjak dobio ime, lovci su nekada smatrali štetočinama i do kraja 19. stoljeća gotovo su ih potpuno istrijebili. Populacija se tek posljednjih nekoliko desetljeća počela obnavljati, i to “naseljavanjem“ novih risova, dovedenih iz drugih država. Novi risovi imaju zadatak da “oplemene” genetski bazen populacije pripadnika svoje vrste na Risnjaku, kojoj prijete genetske bolesti zbog mogućeg parenja među bliskim srodnicima. Znanstvenicima je, zbog skrovitog načina života risova, teško precizno odrediti brojnost populacije, no procjenjuje se da ih danas živi između 40 i 60.

Izvor Kupe – hidrogeološki spomenik prirode

Izvor Kupe, jedno je od najjačih, najrasprostranjenijih i najdubljih vrela Hrvatske. Nalazi se unutar područja NP “Risnjak“, kod naselja Razloge u Gorskom kotaru. Izvire iz Kupeškoga jezera (321 m/nv), podno stijena Kupičkoga vrha (900 m/nv). Gornji tok rijeke Kupe je zbog bogatstva flore i faune prozvan Čudesnom dolinom leptira (oko 500 vrsta).
Centar za prihvat, educiranje i informiranje je “Goranska kuća znanja“, smještena u staroj seoskoj školi naselja Razloge gdje se može naučiti o šindri, građevnom materijalu karakterističnom za Gorski kotar koji danas uglavnom izrađuju umirovljeni šumari, seoskoj arhitekturi tipičnoga goranskog naselja, rukotvorinama i pletarstvu, pašnjacima i pčelarstvu.
Više informacija i fotografija o izvoru Kupe možete pogledati u ranijoj objavi na mom blogu https://bracobabic.com/2021/12/03/izvor-kupe/


Naslovna slika: NP ”Risnjak“, pl. dom „Dr Josip Schlosser Klekovski” (1418 m/nv) – pogled sa vrha Veliki Risnjak (1528 m/nv)

Komentariši