Korčula – “Forteca na Humu”

Autor teksta i fotografija: Braco Babić

Vela Luka

Vela Luka je slikoviti mediteranski grad koji se nalazi na zapadnom dijelu otoka Korčule. Smještena je u zaljevu dugom oko 9 km, jednom od najboljih sidrišta na istočnoj obali Jadrana.
Naseljenost ovih prostora seže u daleku prapovijest. U željezno doba područje naseljava ilirsko pleme Dalmata, koji su ostavili brojne gradine. Zatim dolazi do Grčkih osvajanja, poslije dolaze Rimljani koji osnivaju svoju provinciju Dalmaciju.
Vela Luka administrativno pripada Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Po popisu iz 2001. godine grad ima 4380 stanovnika. Nekada je glavna djelatnost stanovnika Vela Luke bila brodogradnja, pomorstvo, ribarstvo i poljoprivreda a danas se uglavnom bave uslugama u turizmu i ugostiteljstvu. Vela Luka je značajna tranzitna prometna uloga (trajektna veza sa Splitom i Lastovom). Važne su i lučke djelatnosti (za potrebe cijelog otoka).


Planinarski uspon na vrh brda Hum

Uspon na brdo Hum započinje sa nultog nivoa (mora) i do vrha treba savladati ukupno 377 m visinske razlike. Polazna tačka se nalazi u trajektnom pristaništu Vela Luke, kod ureda Jadrolinije gdje je postavljena putokazna tabla. Stazu su obilježili i uredili članovi HPD “Mareta“ iz Vela Luke sa kojima smo krenuli na uspon.
U početku planinarske oznake vode cestom uz brodogradilište te ga sa gornje strane zaobilaze. Nakon posljednjih kuća u gradu, slijedi nakratko uspon cestom kroz borovu šumu a kasnije pokraj maslinika ograđenih kamenim suhozidima. Dalje staza nastavlja u smjeru juga kroz borovu šumu a poslije sve do vrha kroz šumu česvine, vrisa i planike.
Na samom vrhu Huma (377 m/nv) pokraj utvrde stoje telekomunikacijske antene i velike metalne ploče od nekadašnjih mikrotalasnih reflektora koje odavno nisu više u funkciji. 
Sa osmatračke kule na utvrdi pruža se prelijep pogled na zaljev i grad Vela Luku, mjesto Blato, Blatsko polje i vrh Kom (508 m/nv) kao i na susjedne otoke Lastovo, Sušac, Vis i Hvar. Za vrijeme vedrih dana, kada nema izmaglice jasno se vidi rt Monte Gargano (1065 m/nv) poznat kao “mamuza talijanske čizme“.

Sa Huma se vidi i najviši vrh poluotoka Pelješac – Sv. Ilija (960 m/nv), te Sv. Vid (778 m/nv) – najviši vrh otoka Brača i ujedno najviši vrh Jadranskog otočja. Pogled privlači i moćni stjenoviti masiv najviše planine Srednje Dalmacije – Biokovo na kojem dominiraju vrhovi Sv. Jure (1762 m/nv) i Sv. Ilija (1642 m/nv).
U zimskom periodu vide se i planine u Bosni i Hercegovini, tada se na horizontu jasno ocrtavaju zasnježeni masivi Čvrsnice (2228 m/nv), Ćabulje (1780 m/nv), Prenja (2103 m/nv), Veleža (1965 m/nv) i Crvnja (1920 m/nv).
Na uspon se može krenuti i u patikama, ali je bolje u planinarskim cipelama i treba obavezno ponijeti dovoljno vode za piće. Planinarska tura na Humu ukupno sa usponom i silaskom s vrha traje 3 sata hoda.

Pristup trajektom na otok Korčulu

– Orebić (Pelješac) – Dominče (Korčula), 20 minuta;
– Split – Vela Luka (Korčula), 3 sata;
– Ubli (Lastovo) – Vela Luka (Korčula), 1 sat i 45 minuta.


Naslovna slika: Korčula, vrh Hum (377 m/nv). Na slici desno vidi se grad Vela Luka.

Komentariši